Een snurkende partner of een tafelgenoot die al smakkend een hap eten naar binnen werkt. Lopen de rillingen je al over de rug? Dan heb je misschien last van misofonie: een overgevoeligheid voor specifieke geluiden. Hoe ontstaat misofonie en kun je hier weer vanaf komen?
Raak je gefrustreerd als iemand luidt ademt? Geen paniek, het is heel normaal. Mensen met misofonie hebben namelijk een enorme afkeer tegen bepaalde geluiden. Bij specifieke geluiden zoals slurpen, smakken of tikken ontstaat er een enorme walging of zelfs haatgevoelens. Wij vertellen je wat misofonie precies is.
Wat gebeurt er bij iemand die misofonie heeft?
We irriteren ons allemaal wel eens aan gesnurk of smakgeluiden. Maar als je misofonie hebt dan blijft het niet bij een lichte irritatie. Geluiden roepen dan niet alleen ergernis op, maar een enorme woede, walging of afschuw. Soms kan de spanning zelfs zo hoog oplopen dat iemand met misofonie een woede-uitbarsting of huilbui krijgt omdat ze de geluiden zo snel mogelijk willen stoppen. Deze vervelende ervaringen zorgen ervoor dat iemand die misofonie heeft bepaalde situaties gaat vermijden zoals eten met andere mensen. Daarnaast kunnen mensen met misofonie zich vaak slecht concentreren als er allerlei triggerende geluiden om hen heen zijn. Eerder spraken we klinisch psycholoog Marthe van der Pol al over haar ervaringen met het behandelen van mensen met misofonie.
Triggerende geluiden
Welke geluiden deze afkeer oproepen verschilt van persoon tot persoon. Het gaat in de meeste gevallen om menselijke geluiden zoals eet- en drinkgeluiden, ademen en kuchen. Maar ook andere geluiden zoals het tikken met een pen, het roeren met een lepeltje in een koffiemok of het tikken van een klok kunnen deze gevoelens opwekken. Maar ook bepaalde menselijke bewegingen, zoals het wiebelen met de benen, kunnen gevoelens van afkeer veroorzaken of versterken. Dit wordt misokinesia genoemd.
Misofonie begint in de hersenen
Bij misofonie gaat het dus om specifieke geluiden die een enorme walging opwekken. Deze walging begint in je hersenen. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is een hersenaandoening. Deze aandoening kan dus voorkomen bij mensen met een normaal gehoor en zelfs bij mensen met gehoorverlies. Uit een onderzoek van het Medisch Centrum Amsterdam is gebleken dat geluiden minder goed gefilterd worden bij iemand met misofonie. Dit zou kunnen leiden tot een overgevoelige en heftige reactie op ‘onschuldige’ geluiden.
Wat kun je doen tegen misofonie?
Helemaal afkomen van misofonie is lastig. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om klachten te verlichten. In dit artikel lees je hoe je leert omgaan met deze aandoening. Ook biedt het Medisch Centrum Amsterdam verschillende therapieën aan die je helpen om te gaan met misofonie. Deze therapieën richten zich op het verminderen van de heftigheid van negatieve emoties.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.