De rode vlag hangt uit, opoe is op bezoek en de rode Ferrari staat voor de deur. We hebben de gekste synoniemen voor iets dat iedere vrouw zo’n vijfhonderd keer in haar leven is. Volgens journalist en menstruatie-expert Paula Kragten is het de hoogste tijd om van menstruatie een minder taboe-onderwerp te maken.
‘Mooi rood is niet lelijk’ is de ietwat provocerende titel van Paula’s boek. Hiermee hoopt ze menstruatie iets uit de taboesfeer te halen. Waarom is dat zo belangrijk? Paula: “Er is te weinig aandacht voor de relatie tussen menstruatie en gezondheid. Het is iets waar we mee moeten dealen en waar je zo discreet mogelijk mee moet omgaan. Dat er een taboe op menstruatie ligt, komt waarschijnlijk door de schaamtecultuur. Menstruatie is geen sexy onderwerp, we willen er niets mee te maken hebben. Zonde, want het vertelt veel over je gezondheid.”
Van menstruatie een minder taboe-onderwerp maken, begint bij meer kennis over het onderwerp. Dit moet iedere vrouw (jong én oud) weten:
1. Je cyclus in kaart brengen, geeft waardevolle informatie
“Het is een veel gemaakte grap van mannen om te zeggen: ‘Je moet vast weer ongesteld worden.’ Eigenlijk hebben ze wel een beetje gelijk. Voor je menstruatie ben je misschien eerder overprikkeld, vermoeider, heb je een pukkel op je kin of hangt je haar op half zeven. Als je goed naar je hormoonhuishouding kijkt, besef je dat het simpelweg onmogelijk is om je steeds hetzelfde te voelen. Door je cyclus in kaart te brengen, krijg je meer begrip voor je gemoedstoestand. Je hebt ook eerder door wanneer je menstruatie onregelmatig is of ineens stopt. Een indicatie dat er misschien iets met je gezondheid aan de hand is. Er zijn fantastische apps om je cyclus in kaart te brengen, waarbij je in kunt vullen hoe je je voelt en een appje krijgt op de dag voor je menstruatie. Ook handig als je op het punt staat met een witte broek naar buiten te gaan.”
2. Er is meer dan tampons en maandverband
“Menstruatie is een industrie. Er zijn multinationals die hier slim op inspelen, omdat ze hun product in het schap willen hebben. Daarom zie je wel tampons en maandverband in de winkels, maar bijna geen alternatieven zoals cups en sponzen. Het bijzondere vind ik dat we wel aan yoga doen en bewust nadenken over onze voeding, maar niet over het product dat we gebruiken tijdens onze menstruatie. Het levende bewijs dat het nog geen onderwerp is dat bij ons op de agenda staat. Een goed alternatief voor tampons en maandverband is bijvoorbeeld de menstruatiecup, een uitvinding uit 1937. Een heel duurzaam product, want het gaat zo’n twintig jaar mee. Nog minder bekend is de spons. De synthetische variant is uitgevonden in de seksindustrie. Prostituees konden dan gewoon werken als ze ongesteld waren. In natuurwinkels is ook de originele zeespons te koop. Deze natuurlijke tampon wordt al duizenden jaren gebruikt.”
3. Zin hebben in chocola voor je menstruatie is een teken van gezond verstand
“Vlak voor de menstruatie is het serotoninegehalte lager. Chocolade bevat tryptofaan, dat zorgt ervoor dat de hersenen serotonine aanmaken zodat je je beter voelt. Het is dus geen teken van zwakte, maar eerder een teken van gezond verstand en luisteren naar je lichaam. Je moet helaas wel meerdere kilo’s chocolade eten om voldoende tryptofaan binnen te krijgen.”
4. Je poepgedrag verandert tijdens de cyclus
“Ook je poepgedrag verandert tijdens je cyclus. Voorafgaand aan je menstruatie kun je meestal slechter naar de wc. In derde week van cyclus zijn de niveaus van oestrogeen en progesteron hoog, vlak voor de menstruatie duiken ze naar beneden. Door deze pieken en dalen kunnen de darmen wat langzamer gaan werken. Tijdens de menstruatie zorgen de prostaglandines ervoor dat de baarmoeder zich samentrekt, zodat het baarmoederslijmvlies kan worden afgevoerd. Dit werkt ook op je darmen. Je gaat hierdoor beter poepen of krijgt last van diarree.”
Meer lezen? Lees het boek ‘Mooi rood is niet lelijk’ van Paula Kragten.