Schurft klinkt als iets van vroeger, maar de laatste tijd is deze besmettelijke huidaandoening plotseling aan een opmars bezig. De cijfers liegen er niet om: het aantal mensen met schurft is in een paar jaar tijd verdrievoudigd. Wat is schurft? En waarom komt het steeds meer voor? We geven antwoord op vijf vragen.
Iedereen heeft het erover: de huidaandoening schurft is bezig aan een opmars. De verspreiding gaat zelfs zo snel dat experts vrezen voor grote uitbraken. En het is niet iets wat je moet onderschatten, zeggen deskundigen. Tijd voor duidelijkheid! We geven antwoord op vijf prangende vragen over schurft.
1. Wat is schurft?
Schurft, wat ook wel scabiës wordt genoemd, is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze parasiet kan zich gaan nestelen onder je huid. Het gevolg: jeuk, jeuk en nog meer jeuk! Verwar schurft niet met een droge huid, wat ook veel voorkomt in de winter. Schurft heeft een aantal typische kenmerken.
2. Hoe herken je schurft?
Een typisch symptoom van schurft is jeuk, vooral in de avond en nacht. De jeuk kan zelfs ondragelijk worden. Deze huidaandoening veroorzaakt ook rode bultjes. Als je goed kijkt, zie je dan hele kleine gekronkelde gangetjes met aan het eind vaak een klein bultje of blaasje. Dat maak het anders dan een ‘gewone’ huiduitslag. Schurft komt vooral voor tussen de vingers, polsen en enkels, maar het kan overal ontstaan. Behalve op het gezicht. Dat schijnt volgens experts bijna nooit voor te komen.
3. Waarom komt schurft ineens weer veel voor?
Volgens de GGD en het RIVM is het aantal mensen met schurft de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd. Het gaat nu om zo’n tienduizenden mensen per jaar. In Nederland, maar ook in het buitenland, zijn al meerdere uitbraken geweest. Vooral studenten en bewoners van verpleeghuizen blijken de klos. Er is nog geen duidelijke verklaring voor de enorme toename. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Volgens deskundigen neemt het aantal in de winter toe, omdat mensen dan meer binnen zitten en makkelijker met elkaar in contact komen.
4. Hoe besmettelijk is het?
Heel besmettelijk! Je kunt de huidaandoening oplopen door contact via de huid van een ander en via besmette kleding of beddengoed. Het kan lang duren voordat je klachten krijgt: zo’n twee tot zes weken. Schurft heeft niets met slechte hygiëne te maken, want iedereen kan het krijgen. Gelukkig is deze huidaandoening niet gevaarlijk, maar vooral heel vervelend. Door het krabben kun je de huid flink beschadigen en omdat je vooral in de avond last hebt van jeuk, komen slaapproblemen veel voor. IJskompressen en een koude douche zouden voor verlichting kunnen zorgen.
5. Is het te behandelen?
Ja! En hoe eerder je naar de huisarts gaat, hoe minder lang je klachten zult hebben. Uit schaamte trekken veel mensen pas veel later aan de bel. Dat is zonde, want schurft is goed te behandelen. De huisarts (of een dermatoloog) kan een crème of pillen voorschrijven. Alleen de crème wordt vergoed, maar ze zijn beide effectief.