Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze keer de vraag van Eva over somberheid tijdens de menstruatie: ‘Vlak voor mijn menstruatie zie ik de wereld als een donkere tunnel en barst ik geregeld spontaan in huilen uit. Kan ik daar wat aan doen?’
Huilbuien, opvliegers, onredelijk boos worden, een onbedwingbare behoefte aan chocola… Herkenbaar voor velen tijdens de menstruatie. Je bent niet de enige wiens blik op de wereld in één klap omslaat als gevolg van hormoonschommelingen. Kun je hier iets aan doen? Wij vroegen het aan Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND Korrelatie.
Somberheid en menstruatie
Jean-Pierre van de Ven: “Het premenstrueel syndroom (PMS) komt voor bij driekwart van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar. In de dagen voor de menstruatie heb je dan last van psychische klachten zoals stemmingsklachten (somberheid), angsten en ‘labiliteit’ (huilbuien, snel kwaad worden). Ook treden vaak lichamelijke klachten op zoals buikpijn, hoofdpijn en pijnlijke borsten. Er zijn allerlei theorieën over het ontstaan van deze klachten, maar geen daarvan is bewezen. De variatie in klachten en de mate waarin vrouwen daar last van hebben is groot. Het is dan ook moeilijk om een algemeen advies te geven. Sommige, maar niet alle vrouwen, hebben baat bij het slikken van anticonceptiepillen. Bij vrouwen die een ‘modern’ antidepressivum nemen (een zogeheten SSRI), wordt soms de dosis verhoogd om de klachten te verhelpen. Vrouwen met mildere klachten krijgen vaak gedragsadviezen, zoals meer bewegen, stress verminderen en minder zout en koffie gebruiken. Wat je in elk geval moet doen, is je klachten serieus nemen.”
Zorg voor jezelf
“Lang is gedacht dat vrouwen met het premenstrueel syndroom eigenlijk last hadden van ‘aanstelleritis’. Daardoor hebben ze onnodig moeten lijden. Serieus nemen betekent: in actie komen. Ga naar je huisarts en bespreek je klachten met haar of hem. Maak met de huisarts een behandelplan op maat. Als onderdeel daarvan kun je ook psychologische maatregelen nemen. Denk aan leren omgaan met stemmingswisselingen en ‘labiliteit’. Deze tips kan ik je dus alvast geven: doe niet alsof er niets aan de hand is. Ten tweede: probeer je klachten te zien als psychische gevolgen van een lichamelijke aandoening. Ten derde: blijf zo veel mogelijk doen wat je moet en wilt doen. Regelmaat en rust zijn belangrijk bij somberheid en ‘labiliteit’. Ten vierde: neem de tijd als het echt niet meer gaat. Een middag of een dag vrij nemen, is geen spijbelen, maar voor jezelf zorgen.” Meer deskundige informatie? Zoek contact met MIND Korrelatie via mindkorrelatie.nl’’
Meer spreekuurvragen met antwoorden van deskundigen lees je in Gezondnu.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.