Zo makkelijk je de achterkant van een pak sinaasappelsap leest, zo ingewikkeld is de ingrediëntenlijst van een potje crème. Zonde, want zijn er veel bestanddelen die de huid juist irriteren. Maar hoe herken je die? En waarom kun je ze beter vermijden? gezondNU nam de ingrediëntenlijst onder de loep en zocht het voor je uit.
De ingrediëntenlijst van de meeste huidverzorgingsproducten lijken nog het meeste op Russisch. Een waterval van medeklinkers en het enige woord dat bekend voorkomt is ‘aqua’. Toch is het de moeite waard om dit te ontcijferen. Wanneer je weet welke ingrediënten agressief zijn voor een gevoelige huid, kun je veel bewuster kopen en smeren. En verandert je huid in scheurpapier na het gebruiken van die nieuwe crème? Dan weet jij wat de boosdoener is.
1. SLS
Wat is het? Sodium Lauryl Sulfate is een reiniger. In 90 procent van alle verzorgingsproducten die schuimen (tandpasta, handzeep, shampoo, gezichtsverzorging) komt dit voor. Dit ingrediënt zit zelfs in reinigers voor de auto.
Hoe herken ik het? Aan de naam: Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Dodecyl Sulfate (SDS) of in het Nederlands natriumdodecylsulfaat. Producten met dezelfde agressieve werking, maar een iets andere naam: Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Ammonium Laureth Sulfate (ALES).
Waarom vermijden? Het is een agressieve reiniger. Het ontdoet de huid van vocht en olie en kan daarom de beschermlaag aantasten. SLS kan huiduitslag, haaruitval, oogirritaties en allergische reacties veroorzaken. In tandpasta kan het de oorzaak zijn van periorale dermatitis (roodhuid rond de mond).
2. Parabenen
Wat is het? Een conserveringsmiddel dat in 90 procent van de verzorgingsproducten zit. Het doodt bacteriën en schimmels en zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is.
Hoe herken ik het? Aan de naam: Methylparabeen, Ethylparabeen, Propylparabeen of Butylparabeen, Benzylparabeen. Het eindigt dus op parabeen of in Engels op -paraben.
Waarom vermijden? Het kan huidirritaties veroorzaken. Ook is uit onderzoek gebleken dat het de hormoonhuishouding kan verstoren.
Andere bewaarstoffen: De kans op huidirritaties is groter wanneer de bewaarstoffen Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone en Quartenium-15 in het product gebruikt worden.
3. SLES
Wat is het? Net als Sodium Lauryl Sulfate is Sodium Laurerth Sulfate een reiniger. Het enige verschil is dat het een stuk minder agressief is. Het wordt aan producten toegevoegd zodat het gaat schuimen.
Hoe herken ik het? Aan de naam: Sodium Laureth Sulfate (SLES).
Waarom vermijden? Het kan een gevoelige huid irriteren.
4. Siliconen
Wat is het? Er zijn drie soorten siliconen; waterbestendige, wateroplosbare en vluchtige siliconen. De eerste zorgt voor een waterdicht beschermend laagje op de huid, bijvoorbeeld in waterproof zonnebrandcrèmes. De wateroplosbare siliconen geven een zacht gevoel aan de huid. En de vluchtige siliconen, de naam zegt het al, zorgt dat het product tijdelijk beter smeerbaar is.
Hoe herken ik het? Je herkent het aan de uitgang –one. Er zijn ook een aantal siliconen die eindigen op –xane.
Waarom vermijden? Als je het vervelend vindt wanneer een laagje op de huid achterblijft.
5. Alcohol (agressieve variant)
Wat is het? Alcohol werkt bacteriedodend en verlengt de houdbaarheid.
In veel producten wordt het als oplosmiddel gebruikt en als verdunner van het product.
Hoe herken ik het? Als je: alcohol denat (denatured alcohol), SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol op de verpakking ziet staan.
Waarom vermijden? Het kan de huid uitdrogen, waardoor de natuurlijke vetten van je huid oplossen. Alcohol zorgt voor meer talgproductie en maakt acne erger.
6. Minerale oliën
Wat is het? Een verzamelnaam voor cosmetische ingrediënten die uit petroleum worden gehaald. Het legt een laagje op de huid.
Hoe herken ik het? Als je op de verpakking ‘Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil’ ziet staan.
Waarom vermijden? Het kan de huid overhydrateren, waardoor de huid zichzelf minder goed kan beschermen.
Voordelen? De kans op allergieën van minerale oliën is erg klein. Omdat het op de huid blijft liggen, vormt het een isolatielaagje. Het vocht in de huid kan door dit laagje moeilijker ontsnappen, waardoor een droge huid opknapt.
Tip 1: Volgens de regels van het FDA (Food and Drug Administration) moeten de ingrediënten geordend zijn op basis van gewicht. Dus staat ‘aqua’ bovenaan de lijst? Dan weet je dat er veel water in het product zit.
Tip 2: Word je nog steeds niet wijzer? Zoek dan op ‘inci-controle’. Hier kun je de ingrediënten van cosmetica eenvoudig opzoeken en ontcijferen
Tip 3: Voelt je huid strak na het wassen met een product? Dan weet je dat het te agressief is voor je huid.