Terwijl we steeds kritischer worden op onze voeding, staan we gek genoeg amper stil bij wat de tandarts allemaal in onze mond stopt. Wat voor stoffen krijg je allemaal binnen bij een bezoekje aan de tandarts? En is dat schadelijk?
Om antwoord te krijgen op onze prangende vragen, klopten we aan bij Hans de Liefde. Hij is biologisch tandarts en vertelt ons meer over welke stoffen we eigenlijk allemaal binnen kunnen krijgen in de tandartsstoel.
Stoffen die je binnenkrijgt bij een tandartsbezoek
1. Spoelen tegen virusdeeltjes
Stap je in de tandartsstoel, dan moet je sinds 2020 bij sommige tandartspraktijken eerst je mond spoelen met een chemisch goedje, namelijk waterstofperoxide. Het is een nieuwe richtlijn sinds de uitbraak van het coronavirus. Dit middel is oorspronkelijk bedoeld voor het ontsmetten van wonden, maar zou ook helpen tegen virusdeeltjes. En ja, het doodt inderdaad bacteriën, maar of dit in hoge mate ook geldt voor virusdeeltjes is nog niet goed onderzocht. Tandartsen en mondhygiënisten gebruiken een oplossing van 1 of 3 procent, wat niet schadelijk zou zijn. Pas bij 35 procent of hoger zou dit je huid of weefsels ernstig kunnen aantasten. Toch blijf het wel een chemisch goedje en waar ‘slechte’ bacteriën worden gedood, zullen ook belangrijke, goede bacteriën sneuvelen.
2. De prikker
Na het spoelen van je mond checkt de tandarts je gebit. Als je goed poetst, flost en stookt (en een beetje mazzel hebt), is de kans groot dat het bij een controle blijft. Meestal maakt de tandarts bij controle gebruik van een spiegel en een sonde, de bekende ‘prikker’. Hans de Liefde, biologisch
tandarts: “Deze worden gemaakt van roestvast staal. Het gebruik hiervan kan geen enkel kwaad. Het zou kunnen dat als je een contactallergie hebt, dat je hier op reageert. Persoonlijk heb ik dat in de vijftig jaar dat ik als tandarts werk nog nooit meegemaakt. Dat komt omdat het contact met de slijmvliezen van de mond minimaal is.”
3. Weekmakers
Heb je minder geluk, omdat er een gaatje is gespot of een kies of tand is afgebroken, dan kan de tandarts ervoor kiezen om dit te vullen. Vroeger werd dit nog gedaan met amalgaam, een metaallegering op basis van kwik. Gelukkig wordt dit nu niet meer gebruikt en is het in sommige landen zelfs verboden. In plaats daarvan wordt alleen nog de witte vulling gebruikt, gemaakt van composiet, glasionomeer of compomeer. Composiet is het sterkst van de drie en wordt het meest gebruikt. Toch kunnen er inwitte vullingen ook weekmakers zitten, zoals de stof BPA. Van deze stof is bekend dat het je hormoonhuishouding kan verstoren.
Ook interessant: Je verwacht het misschien niet, maar tandpasta kan voor problemen zorgen. In 2023 meldden zich maar liefst zeshonderd mensen met klachten na het inslikken van tandpasta, vooral jonge kinderen die per ongeluk fluoridetandpasta binnenkregen. Hoe gevaarlijk is dit eigenlijk? Dit moet je weten over het inslikken van tandpasta.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.