Thuisblijven. Hoewel het een kleine moeite is in strijd tegen het coronavirus, is het wel even wennen. Niet naar het museum, dineren bij vrienden of met je trainingsmaatjes sporten in het park. Hoe zorg je binnenshuis voor gezond plezier en voorkom je dat de muren op je afkomen? We geven 17 tips tegen verveling.
1. Verbeter je kookkwaliteiten
Blijf je thuis vanwege het coronavirus, dan heb je alle tijd om een heerlijk baksel te maken. Scroll door Pinterest, zoek een nieuw recept en daag jezelf uit. Behoefte aan inspiratie? Bekijk onze recepten. Je dag is om voordat je het weet en je hebt daarna ook nog iets lekkers.
2. Start de ochtend met yoga
Werk je vanuit huis? Het voordeel daarvan is dat je je reistijd kunt gebruiken voor iets anders. Wat dacht je van een half uurtje yoga? Rol je mat uit en zoek op YouTube naar een yogales die jij fijn vindt. Stel doelen met jezelf voor meer uitdaging. De app Headspace allerlei meditaties aan die perfect zijn ter ontspanning. Zo is er een loopmeditatie; heel fijn als je liever niet zittend wilt mediteren. Volg je liever een yogales, dan vind je de app Yoga met Evy misschien fijn.
3. Schrijf je hoofd leeg
In deze onzekere tijd maakt ons brein overuren. Gedachten en vragen denderen voorbij. Het kan veel energie kosten om alles in je hoofd te bewaren. Maak je hoofd leeg door al je gedachtes op papier te zetten. Zo kun je ook makkelijker relativeren en het overzicht terugvinden.
4. Speel een spelletje
De kans is groot dat je niet alleen bent in huis, dus haal iedereen van zijn kamer en speel gezellig een bordspel. Je kunt ook zelf een bordspel maken. Typ op Pinterest in ‘Bordspel maken’ en je vindt genoeg inspiratie. Helemaal leuk als je kinderen hebt!
5. Maak foto’s
Pak je fotocamera of telefoon er maar bij. Wie zegt dat je alleen buiten mooie foto’s kunt maken? Wees creatief en maak interessante fotoreportages. Denk aan macrofotografie of foodfotografie. Dit is ook het moment om eindelijk te leren een waterdruppel te fotograferen. Lees dit artikel voor meer fotografietips.
6. Luister naar een verhaal
Wilde je naar de bibliotheek, maar gooide het coronavirus dit plan overhoop? Geen zorgen. Er is namelijk ook een online versie van de bibliotheek: De Online Bibliotheek. Via de app kun je gratis tientallen boeken beluisteren, zelfs als je geen lid bent van de bibliotheek.
7. Stuur kaartjes
Een kaartje in de brievenbus vinden, is al een feestje op zich. Zeker in deze tijd. Je kunt kaartjes versturen via Greetz of Hallmark, of nog leuker: maak zelf een digitale kaart. Dan belast je de postbezorger ook niet. Schrijf een persoonlijke boodschap, knutsel een leuke foto of illustratie in elkaar en maak een ander blij. Van je oma tot die vriendin die te ver weg woont om nu te bezoeken.
8. Kijk een mooie film
Zit je binnen vanwege het coronavirus en heb je geen idee wat je kunt doen? Plof op de bank en bekijk een mooie film. Kijk ook eens verder dan Netflix of Videoland; wat dacht je van Cinetree? Dit filmplatform biedt maandelijks een selectie van films en documentaires met maatschappelijke thema’s. Het is opgezet vanuit de gedachte dat films meer zijn dan entertainment.
9. Doe even helemaal niets
Tegen verveling kun je een boek gaan lezen, film kijken of een van de andere tips opvolgen die wij je geven. Wat je ook kunt doen: even helemaal niets. Doe jij weleens helemaal niets? Een beetje lanterfanten? Voor je uit staren? Je lichaam en geest hebben dit soort momenten nodig om tot rust te komen.
10. Ga op tekenles
Geen zin in een informatieve cursus? Je kunt ook een nieuwe vaardigheid leren en je creativiteit aanwakkeren. Zoek bijvoorbeeld op YouTube naar DIY-ideeën om zelf kaarsen te maken, kussenhoezen te naaien of een eigen tafel te maken. Je kunt ook Duolingo downloaden om een nieuwe taal te leren. Twee leuke tips voor als je wilt leren tekenen: illustratoren Marloes de Vries en Anne Jorinde Kuiper geven vaak workshops via Instagram. Of doe mee aan de Nationale Tekenchallenge.
11. Doe vrijwilligerswerk
Tijdens het coronavirus poppen er allerlei initiatieven op om anderen te helpen. Van boodschappen doen voor kwetsbare groepen tot de was opvouwen in het ziekenhuis. Je kunt je onder andere aanmelden bij Ready2Help en NL Voor Elkaar.
12. Start een kruidentuin
De afgelopen jaren geen tijd gehad voor een moestuin? Misschien dat het je nu wel lukt. Hoe klein of hoe groot je vensterbank, balkon of tuin ook is – moestuinieren kan iedereen!
13. Volg thuis een concert
Iedereen zit thuis, en singer-songwriter Peter van Vleuten dus ook. Hij lanceerde een platform waarop hij zoveel mogelijk livestreams van muzikanten verzamelt. Deze artiesten geven dus een live-concert zonder publiek via social media. ‘Muziek geeft plezier, hoop en een gevoel van ‘samen’ – en dat hebben we juist nu nodig’, is op de website te lezen.
14. Houd een spa-dag
Bijkomen in een kuuroord is ontspannend, maar thuis kun je dat prima nabootsen. Heerlijk stomen, smeren en je hoofd leegmaken. Hoe ga je aan de slag? Vier tips:
- Start met een meditatiemoment om meteen in de relaxmodus te komen
- Maak een voetenbadje met kamille of lavendel
- Zet een schaaltje met fruit, komkommer en een kop thee naast je. Hydrateren!
- Verwen je gezicht met een zelfgemaakt masker
Je kunt ook een zone in huis creëren die helemaal in het teken staat van rust en wellness. Denk aan een meditatiehoek in je slaapkamer met wat kaarsen en kussens.
15. Bezoek een virtueel museum
Vanwege het coronavirus, zijn de deuren van musea tijdelijk gesloten. Maar niet getreurd: een aantal (inter)nationale musea is ook virtueel te ’bezoeken’.
16. Bestel iets bij een lokale ondernemer
Ga vandaag eens niet naar de leeggehamsterde supermarkt, maar bestel je ontbijt, lunch, snack of diner online bij een lokale ondernemer. Zij proberen het hoofd boven water te houden en met wat steun help je ze overeind te blijven. Bel dus jouw favoriete eettent op of check via social media of ze het aanbieden om online te bestellen.
17. Leer hoe je een film schrijft
Scenarist Willem Bosch plaatst korte videolessen online, zodat je zelf kunt leren een film te schrijven. Hij schreef zelf onder andere mee aan Van God Los en Penoza. Als jij denkt dat je het in je hebt om een waanzinnige film te schrijven, ga dan aan de slag met Willem Bosch en talloze andere creatievelingen om iets moois te maken.