<-- NIET ACTIEF -->

Als er iets is waar je altijd extra van kunt gebruiken, dan is het wel energie. Helemaal in de donkerste tijd van het jaar, als alleen uit bed komen soms al een uitdaging is. Alleen, hoe krik je je energiepijl razendsnel omhoog? Met yoga! Rol je matje uit en vouw jezelf in deze fijne houdingen.

Wie snakt naar meer energie, heeft volgens yogadocent en ademcoach Heleen Ytsma baat bij yoga: “Bij een lichaam dat stijf, stram of verkrampt is, stroomt de energie niet lekker door. Yoga kan dat herstellen.” En dat is nog niet alles: “Door de houdingen leer je beter voelen, de ademtechnieken geven je letterlijk meer energie en mediteren geeft rust in je hoofd en zorgt voor focus. Yoga is een goed hulpmiddel om met de waanzin van de dag om te leren gaan. Ook zorgt het ervoor dat je minder piekert. Dat is mooi meegenomen, want piekeren is een grote energieslurper.”

1. Neerwaartse hond

Ga op je handen en knieën zitten en spreid je vingers. Strek je armen en benen, waardoor alleen je handen en voeten de yogamat raken. Maak je rug lang en trek je schouderbladen naar elkaar toe. Zorg ervoor dat je rug en nek in één lijn zijn met je armen. Strek je benen en duw je hielen zo ver mogelijk de grond in. Adem een paar keer diep in en uit. Kom daarna weer rustig terug in je beginhouding.

Ytsma: “Door deze houding gaat er een snellere bloedstroom door je hoofd waardoor er een betere doorbloeding is in je hersenen. Dit kan zowel opwekkend als ontspannend voelen.”

2. De kindhouding

Je verstoppen in een fort van dekens. Als je moe bent, komt deze gedachte vast wel eens in je op. Maar je hoeft niet je bed in te duiken om je even terug te trekken. De kindhouding is een fijne houding om te ontprikkelen en op te laden. Ga op je knieën en handen zitten.

Spreid je knieën en laat je billen op je hielen rusten. Leg je armen om je benen en adem diep in en uit. Kom op een uitademing rustig weer overeind.

3. Zijwaartse buiging

Met deze zijwaartse buiging drijft spanning weg en is er ruimte voor nieuwe energie.
Ga rechtop in kleermakerszit op je yogamat zitten. Leg je linkerhand in je nek. Buig je romp naar links en zet je linkerelleboog op de mat. Leg je rechterhand ook in de nek en open je borst.

Voel de strekking en adem rustig in en uit. Adem uit en haal je rechterarm uit je nek. Kom daarna weer rustig terug in de kleermakerszit. Herhaal deze oefening aan de andere kant.

4. De hoofdstand

Voor de meer ervaren yogi’s raadt Ytsma de hoofdstand aan. Je doet deze houding als volgt: Zet je onderarmen op je yogamat op schouderbreedte. Strengel je handen in elkaar ter hoogte van je kruin. Zet je pinken als een soort driehoek tegen elkaar. Maak een rechte rug en verdeel je gewicht over je onderarmen en een klein gedeelte van je kruin. Strek je benen uit, recht naar achteren. Loop zover mogelijk met je benen naar je lichaam en kantel je bekken. Houd je rug hierbij recht. Buig je linkerbeen en strek deze uit naar boven. Creëer met je benen een hoek van negentig graden door de hiel van je rechterbeen horizontaal van de grond te houden. Als je het nog moeilijker wilt maken, sluit je je rechterbeen aan bij het linkerbeen, dat al in de lucht is. Houd het gewicht verdeeld op je bovenarmen. Adem een paar keer diep in en uit. Kom daarna weer rustig terug in je beginhouding.

Ytsma: “Ook deze oefening zorgt voor een snelle bloedstroom door je hoofd en een betere doorbloeding van de hersenen. Zo komt er meer energie vrij.”

Zin in meer yoga? Deze houdingen zorgen voor een betere nachtrust »

Lees meer over dit onderwerp