Kamerplanten kunnen een ruimte opfleuren en soms zelfs een droge huid tegengaan. Maar niet alle planten zijn onschuldig. Sommige planten kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren en kinderen als de blaadjes worden ingeslikt of zelfs aangeraakt. Op deze vijf planten moet je extra letten:
Giftige planten zijn overal te vinden, ook in Nederland. Ze zijn in de natuur en staan zelfs in je huis als kamerplant. Helaas zijn ze lastig te herkennen. Ze hebben geen kenmerken die hen onderscheiden van niet-giftige planten. Giftige dieren en insecten hebben vaak een felle kleur, maar die waarschuwingskleur hebben planten niet.
Giftige kamerplanten
Heb je huisdieren of (jonge) kinderen? Zodra je dreumes of puppy op ontdekkingstocht gaat, is het volgens verschillende tuincentra in Nederland belangrijk om sommige planten buiten hun bereik te houden.
En oké, van veel giftige planten moet je een behoorlijke hoeveelheid binnen krijgen voordat je er ernstig ziek door wordt, maar voor je kindje geldt dat hij van een kleine dosis al ziek kan worden. Dit komt doordat hij kleiner is en de giftige stof eerder over een groot deel van het spijsverteringsstelsel verdeeld is dan bij jou. Dus, hoe mooi deze groene vrienden ook zijn, ze zijn minder veilig voor de grijpgrage handjes van je kindje of je hongerige Herder.
1. Dieffenbachia
Hoewel deze kamerplant de show steelt met zijn prachtige bladeren, is het geen prettige plant om in huis te hebben als je dieren of kinderen in huis hebt lopen. Het sap van de plant is namelijk giftig. In de cellen van de plant zitten kristallen die zwellingen en een brandend gevoel veroorzaken als je ze binnenkrijgt. In sommige gevallen kan dat zelfs leiden tot verstikking. Wil je bladeren verwijderen? Kijk dan dus goed uit dat je niet met het sap in aanraking komt.
2. Cactus Eurphorbia
Cactussen staan bekend als de makkelijkste kamerplanten. Ze kunnen in de volle zon staan, hebben weinig water nodig en vinden zelfs de droge lucht van de verwarming geen probleem. Toch is het houden van deze plant niet zonder gevaar. Naast de akelige stekeltjes, moet een cactus – vanwege het harde groeien – regelmatig in een grotere pot geplant worden. Bij het verpotten kunnen er sappen uit de cactus druipen en deze zijn giftig voor mensen. Als het sap op je huid komt, kun je hier een brandende huid of zelfs blaren door krijgen. Komt het sap in je mond, dan kan je mond opzwellen en brandend aanvoelen. Doorslikken leidt tot misselijkheid en diarree. Wanneer het sap in je ogen komt, kun je ernstige oogontsteking krijgen of zelfs tijdelijk blind raken.
Je hoeft niet bang te zijn dat je huisdier in aanraking komt met het gif van de plant, want door zijn stekels blijven dieren op veilig afstand.
3. Lelies
Een lelie is een prachtige kamerplant, maar erg giftig voor dieren. Zelfs kleine hoeveelheden van de plant kunnen nierfalen veroorzaken bij katten, honden en andere huisdieren. Ook kunnen de dieren gaan braken of hebben ze een gebrek aan eetlust.
4. Aloe Vera
Aloë vera is meer dan alleen die luchtzuiverende plant op je vensterbank. De gel uit de bladeren kun je op honderden manieren gebruiken, zoals aftersun bijvoorbeeld. Maar waar het voor mensen een verzorgende werking heeft, is de plant voor huisdieren gevaarlijk. Als een huisdier van de plant eet, kan hij gaan braken aan diarree krijgen.
5. Monstera
Misschien wel de meest voorkomende kamerplant in de Nederlandse huiskamer: de Monstera Deliciosa. De opvallende bladeren zijn erg geliefd. Hoewel niet zo giftig als sommige andere planten op deze lijst, kunnen de calciumoxalaatkristallen in de bladeren milde irritatie veroorzaken bij inname, met symptomen zoals brandende en jeukende lippen, tong en keel.
Tip!
Laat je vooraf bij het tuincentrum adviseren over welke planten je beter wel en niet kan kopen. Toch giftige planten in huis? Zorg er dan voor dat je kindje of huisdier er niet bij in de buurt kan komen. Zet de planten op een verhoging of plaats er een meubelstuk voor. Leer tot slot je kindje of huisdier zo vroeg mogelijk dat je planten niet kan eten.
Bel de hulpdiensten
Als je vermoedt dat je kind of huisdier een giftige plant heeft ingenomen, neem dan contact op met de huisarts of dierenarts. Wanneer het ernstig wordt (benauwdheid door zwellingen in de mond of uitdroging door braken en diarree) neem dan nooit een risico en bel 112. Sommige planten zijn namelijk niet alleen giftig maar kunnen ook dodelijk zijn.
Niet-giftige kamerplanten
Wil je geen brakende kat of dreumes met diarree, maar wél een fleurige, groene woonkamer? Kijk dan eens naar de Peperomia, Calathea of Kentia palm? Supermooie planten en – fijn om te weten – ongevaarlijk.
Bron: Tuincentrum Eurofleur / Intratuin / Vijver- en tuincentra Pelckmans
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.