Bamboe is hot and happening. Bamboe tandenborstels, wattenstaafjes, onderbroeken en zelfs vloeren zijn razend populair. Dit ‘groene goud’, zoals de plant wel eens genoemd wordt, is een blijvertje voor de toekomst en zou om allerlei redenen goed zijn voor moeder aarde. Hoe duurzaam is bamboe?
Niet alleen de panda is gek op bamboe, maar ook wij mensen kopen steeds meer producten gemaakt van deze plant. Eigenlijk is het geen plant, maar een grassoort. En ook daar zijn weer allerlei soorten van. Van alle soorten gras ter wereld, is bamboe de enige die kan uitgroeien tot een bos. Officieel bestaan ‘bamboebomen’ niet, maar ze lijken wel op bomen en worden om die reden vaak zo genoemd.
Hoe meer bamboe, hoe minder CO2
Bamboe is pas in de afgelopen tien jaar in de picture komen te staan. Simpelweg omdat er nog niet zoveel over bekend was en er weinig onderzoek naar werd gedaan. Inmiddels zijn steeds meer experts het erover eens: bamboe is goed voor het milieu. Waarom? Ten eerste omdat de plant koolstofdioxide (CO2) uit de lucht filtert. Dus hoe meer bamboe, hoe minder C02 in de lucht. Daarnaast zorgt het voor meer zuurstof in de lucht dan eenzelfde hoeveelheid bomen. Omdat bamboe een grassoort is, groeit het snel en is jaarlijks oogsten mogelijk. Na de oogst blijft de plant staan en gaat de groei gewoon door. De opbrengst is dus veel hoger dan bijvoorbeeld bij katoen, er hoeveel geen andere bomen gekapt te worden om aan de vraag te voldoen en bamboe heeft maar twee dingen nodig: water en zonlicht. Zelfs bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig.
Goed alternatief voor plastic
Deze plant heeft nog meer pluspunten: het is ijzersterk, buigzaam, recyclebaar en zou zelfs een goed alternatief voor plastic kunnen zijn. Al met al klinkt dat als goed nieuws. Toch zijn er een aantal kanttekeningen te plaatsen. Bamboe is een duurzaam product, maar enkel en alleen als het van kleine, gecertificeerde plantages komt. En daar zit nu juist het probleem. Doordat de plant steeds populairder wordt en de vraag naar bamboeproducten toeneemt, is de productiesnelheid aan het verhogen. In Azië moeten steeds meer bossen plaatsmaken voor gigantische plantages met bamboe. Toch niet zo duurzaam dus.
Hoe wordt bamboe verwerkt?
De verwerking van bamboe is anders dan bij bijvoorbeeld textiel. De meest duurzame manier is de mechanische manier. Hierbij wordt het hout verbrijzeld en tot een papperige massa gemaakt. De natuurlijke vezels kunnen zo uitgekamd worden en tot garen worden gesponnen. Klinkt als veel werk en dat is het ook. Dit proces is heel arbeidsintensief en dus kostbaar. De meeste bedrijven kiezen daarom voor de chemische verwerking van bamboe tot bamboeviscose. Dit is sneller en goedkoper. Stoffen die hierbij gebruikt worden: chemische oplosmiddelen en zwavelzuur.
Pas op met bamboeservies
Soms wordt een product als bamboe verkocht, terwijl het daar niet voor 100 procent uit bestaat. Laat je daar niet door misleiden. Een recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar de schadelijke gevolgen van bamboeservies is daar een goed voorbeeld van. Deze bamboebordjes, bekers, messen en vorken, worden vooral gebruikt door kinderen. Dit servies wordt verkocht als ‘bamboe’ en klinkt duurzaam. Maar meestal is het gemaakt van melamine-kunststof en zijn er bamboevezels aan toegevoegd. Deze combinatie blijkt nu schadelijk, omdat het de stof formaldehyde kan afgeven. Dit kan leiden tot maagzweren en vooral hele jonge kinderen zijn kwetsbaar. De NVWA raadt het gebruik van dit servies dan ook af, zeker bij jonge kinderen.
Check altijd het label of etiket
Terug naar de vraag waar we dit artikel mee begonnen: hoe duurzaam is bamboe? We kunnen zeker stellen dat bamboe van zichzelf een zeer duurzaam product is. Het is zelfs duurzamer dan katoen. Dit hangt alleen wel helemaal af van de productie en verwerking ervan. Als je voor bamboe gaat, check dan altijd het label of etiket van het product of kledingstuk. Een duurzame koop is het als het product voor 100 procent uit bamboe bestaat en op de mechanische manier verwerkt is.