Een eigen moestuin is niet alleen een leuk tijdverdrijf. Het is ook nog eens heel erg duurzaam, gezond en ontspannend. Ook graag je eigen groente en fruit verbouwen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Geen paniek. Moestuinliefhebber Floor Korte geeft de 5 gouden basistips.
“Het aanleggen en onderhouden is eigenlijk heel makkelijk”, deelt Floor in het aprilnummer van Gezondnu. ”Toch kijken veel mensen op tegen de hoeveelheid werk die het met zich meebrengt. Dat is echt nergens voor nodig. Ja, een moestuin kost tijd, maar je krijgt er ook ontzettend veel voor terug.” Deze tips van Floor helpen je goed op weg:
Basistips voor je eigen moestuin
1. Begin klein
”Begin vooral niet te groot zodat het overzichtelijk blijft voor jezelf. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in al het werk omkomt en het daardoor niet meer leuk vindt. Begin daarom met een tuintje van 1 tot 5 m2 of met wat bakken en potten.”
2. Kies wat je lekker vindt
”Verbouw enkel wat je lekker vindt om te eten, daar doe je uiteindelijk ook meer moeite voor. Simpel, maar waar!”
3. Begin met makkelijke gewassen
”Kies gemakkelijke gewassen die zeker slagen, zo kun je heel goed testen of een moestuin bij je past. Begin bijvoorbeeld met aardbeien, doperwtjes, komkommers, bieten, wortels, spinazie, pluksla, radijs, rucola of courgette.”
4. Leg de lat niet te hoog
”Maak er vooral geen wedstrijd van en leg de druk niet te hoog. Als het dit jaar niet helemaal lukt, dan is dat maar zo. Maar dan heb je er wel veel van geleerd en geeft het handvatten hoe je het in het volgende jaar het beste kunt aanpakken.”
5. Heb geduld!
”Vergeet geen water te geven in de zomer en.. heb vooral geduld! Maar de belangrijkste les? Vooral doen en niet bang zijn. Door fouten te maken, leer je het allermeest.”
In het aprilnummer van Gezondnu vertelt Floor Korte meer over de voordelen van je eigen moestuin, wat je voor je gewassen kan betekenen in het voorjaar én tippen we haar gloednieuwe boek.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Foto: Hanke Arkenbout Photography