Schoonmaken: niet iedereen is er even dol op. Toch voelt het al snel goed als de vloer weer blinkt en het toilet fris ruikt. Helaas is dat lang niet alles wat wekelijks of zelfs élke dag een flinke poetsbeurt verdient. Er blijven nog heel veel dingen over die je echt vaker zou moeten schoonmaken. Dit zijn er zeven.
Als je netjes elke dag je bed opmaakt, één keer in de week stofzuigt en af en toe een doekje over de tafels haalt, voel je je al snel een schoon mens. Toch zijn het juist de kleine dingen die extra aandacht verdienen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je haarborstel of de afstandsbediening? We delen zeven dingen die je vaker zou moeten schoonmaken.
1. Je waterfles
Een waterfles is hartstikke handig voor onderweg of om gewoon thuis voldoende water te blijven drinken. Daarbij is het ook een stuk duurzamer om uit een herbruikbare waterfles te drinken dan steeds plastic flesjes water te kopen én weg te gooien. Alle lof voor waterflessen! Helaas is het tegelijkertijd een enorme bacteriebron. Bacteriën groeien het liefst in een vochtige, donkere omgeving, dus de binnenkant van jouw waterfles is daar perfect voor. Een waterfles hoor je daarom elke dag te wassen. Wassen met water en zeep is voldoende. Spoel de fles daarna wel goed na en laat deze een nachtje drogen. De volgende ochtend is je waterfles weer klaar voor gebruik.
2. De afstandsbediening
Ligt jouw afstandsbediening altijd tussen de bank? Of gebruik je ‘m terwijl je chips eet? Je raadt het al: afstandsbedieningen zijn één van de meest smerige objecten in huis als je ze nooit schoonmaakt. Dat komt omdat iedereen er met z’n vingers aanzit. Haal voortaan als je je tafel schoonmaakt, dus ook meteen even een doekje over dit apparaat. Elke week is vaak genoeg.
3. Bacteriën op je telefoon
Tegenwoordig zijn we zo afhankelijk van onze telefoon dat we deze zelfs meenemen naar de wc. Geen wonder dus dat de E.-Coli bacterie zomaar op jouw smartphone te vinden is. Deze bacterie komt voor in de ontlasting van mensen en dieren. Als je deze bacterie in je mond krijgt, kun je dus ziek worden. Maak je telefoon regelmatig schoon, het liefst met een antibacteriële spray en bijvoorbeeld een brillendoekje. En ga voortaan naar de wc zonder telefoon.
4. Deurklinken
Deurklinken raak je elke dag thuis aan. Die in je wc dus ook. Zorg daarom in ieder geval dat je altijd meteen je handen wast na toiletbezoek en raak daarna de deurklink pas aan. Thuis kun je daar redelijk zorgvuldig mee om gaan, maar in openbare toiletten wordt het een stuk lastiger. Raak daar liever helemaal geen deurklinken aan. Het schoonmaken van de deurklinken thuis is in ieder geval een wekelijks klusje. Zo voorkom je dat vet en bacteriën snel kunnen ophopen.
5. Je haarborstel
Als je lang of veel haar hebt, borstel je ongetwijfeld elke dag je haar. Juist daarom is het belangrijk om je haarborstel vaker schoon te maken. Je borstel gaat vol met dode huidcellen zitten als je dat niet doet. Een perfecte broedplaats voor schimmels en bacteriën. Bovendien is het voor je haar ook een stuk beter als je je borstel regelmatig goed schoonmaakt. Hoe maak je je borstel het beste schoon? Haal elke week de haren uit je borstel en laat je borstel elke maand weken in een emmer met sop. Haarborstels zou je iedere zes maanden tot een jaar moeten vervangen. Gebruik je al jaren dezelfde borstel? Snel weggooien!
6. De stofzuiger
De stofzuiger is een favoriet hulpmiddel in het huishouden, want het zorgt ervoor dat al het vuil wordt opgezogen. Toch verdient ook de stofzuiger regelmatig een schoonmaakbeurt. Haal over de buitenkant een doekje en vervang regelmatig je stofzuigerzak. Als je dat niet doet, heb je kans dat het vuil op de vloer belandt in plaats van in de zak. Maak na elke beurt het bakje even leeg als je een stofzuiger zonder zak hebt.
7. Je tas als bacteriebron
Onze handtas, werktas of laptoptas gaan overal mee naar toe: naar het werk, in de trein en in het wc-hokje. Je zet je tas dus zonder dat je dit door hebt vaak neer op een vieze vloer. Niet zo fris als je tas de volgende dag weer thuis op de eettafel staat. Maak je tas één keer in de maand schoon of gooi ‘m in de was. Ook van binnen kunnen de meeste tassen wel een schoonmaakbeurt gebruiken.
Ook interessant
Stofzuigen, de badkamer boenen, wéér de was-of vaatwasmachine uitruimen en de vloer dweilen. Grote kans dat je met frisse tegenzin deze huishoudelijke klusjes aanpakt. Hoe vervelend deze taken ook kunnen zijn, je verbrandt er wél calorieën mee.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels