Wat doe jij met het koffiedik dat overblijft na het zetten van een pot koffie? Van natuurlijke huidverzorging tot het opfrissen van je huis, koffiedik kan een duurzame en goedkoop beauty- én huishoudproduct zijn. Stoppen met weggooien dus! Wij tippen je 10 manieren om koffiedik een tweede leven te geven. En minder verspillen betekent: nóg meer van je kopje koffie.
1. Natuurlijke scrub voor de huid
Na een douchebeurt met deze natuurlijke peeling van koffiedik voel jij je fris en fruitig. Je eigen koffiescrub maken is supermakkelijk, duurzaam en fijn voor de portemonnee. Dus zet je vandaag nog een lekker bakkie pleur? Vergeet dan niet je koffiedik te hergebruiken! Meng koffieprut met een beetje olijfolie, kokosolie of honing en gebruik het als een natuurlijke scrub voor je huid. De korrelige textuur helpt dode huidcellen te verwijderen. Lees hier welke voordelen deze zelfgemaakte koffiescrub nog meer heeft voor je huid.
2. Verfris je koelkast
Na verloop van tijd kan er een onaangename geur in je koelkast ontstaan. Natuurlijk blijft eens in de zoveel tijd goed poetsen ook belangrijk. Maar wil je simpel en snel de geur uit je koelkast laten verdwijnen? Plaats dan een bakje met gedroogd koffiedik in de koelkast, de restanten van de koffie absorberen en neutraliseren de onaangename geuren. Handig!
3. Plantenvoeding
Minder verspillen én minder kopen. Koffiedik gebruiken om je planten een boost te geven is superduurzaam. Meng koffieprut met water en gebruik het als een voedzame meststof voor je planten. Het koffiedik levert stikstof, fosfor en kalium.
4. Reinig aangekoekte pannen
Een paar handige trucjes en de juiste technieken kunnen je enorm helpen om het bereiden van je avondmaal vlekkeloos te laten verlopen. Helaas is niet iedereen een keukenprins(es). Aangekoekte etensresten in je pan? Strooi wat koffiedik op aangekoekte resten in pannen. De korrels helpen bij het losmaken van vuil, en het schuureffect kan helpen bij het schoonmaken.
5. Maak je eigen kaarsen
Meng koffiedik met gesmolten kaarsenwas om zelfgemaakte kaarsen te maken. Dit geeft de kaarsen een mooie textuur én je huis ruikt ook nog eens heerlijk naar koffie. Ga bijvoorbeeld aan de slag met dit stappenplan om in zes simpele stappen je eigen geurkaars te maken.
6. Oesterzwammen kweken
Gek op oesterzwammen? Kweek ze zelf! Je kunt een complete growkit bestellen waarbij je instructies en een portie oesterzwammenbroed ontvangt. Zelf vul je koffiedik toe. Heb je eenmaal oesterzwammen geoogst? Dan kun je het proces weer opnieuw beginnen
7. Anti-geur handschrub
Een uitje of knoflook gesneden waarna je handen nog een dag naar knoflook of ui ruiken? Ook op je handen neemt koffiedik de aangename geur op. Gebruik de koffieprut als pure handscrub of meng het met een beetje kokosolie of olijfolie.
8. Koffiegeurzakjes
De geurabsorberende werking van koffiedik werkt ook in je auto, het toilet, je hardloopschoenen of in kastjes. Vul kleine stoffen zakjes met gedroogd koffiedik en plaats ze op plekken waar jij onaangename geurtjes weg wilt hebben.
9. Poetsen met koffie
Een barbecue of een gourmetavond gehad? Koffiedik kun je perfect gebruiken om vet van oppervlaktes te verwijderen. Gebruik een beetje koffieprut om het barbecuerooster, gourmetplaat of vettige borden schoon te poetsen. Was de vaat vervolgens nog wel even af met een sopje.
10. Houd insecten op afstand
Een tuin vrij van ongedierte? Strooi koffiedik rond planten in de tuin om mieren, slakken en andere insecten op afstand te houden. Het kan ook worden gebruikt als middel tegen katten uit je tuin te houden.
Ook interessant: wist je dat je ook met koffiefilters veel meer kunt doen dan alleen koffie zetten? Denk aan de auto van binnen schoonmaken of je wallen laten verdwijnen. Handig!
Nóg minder verspillen? Ook de avocadopit hoef je niet weg te gooien. Hier vertellen we hoe je deze vezelbom verwerkt in je gerechten. Minder verspillen, meer vezels!
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.