De oogsttijd voor mosterdzaad is in september. Mocht je nu afgelopen voorjaar nog geen mosterdzaadjes geplant hebben, dan geven we je hier meer dan genoeg redenen om dat volgend voorjaar wel te doen. Ze zijn namelijk gezond! Hoe zit dat?
Inmiddels groeit mosterdzaad zo’n beetje overal in Europa, maar van origine komt de plant uit het Middellandse Zeegebied. De mosterdplant is familie van het spruitje en de broccoli. Kleine zaadjes groeien in een mum van tijd uit tot een grote mosterdplant, die met gemak tachtig centimeter hoog is en schattige gele bloempjes heeft.
Mosterdzaad voor je spijsvertering
Wie wat mosterd bij de maaltijd doet, is lekker bezig: het helpt je spijsvertering. Bovendien is mosterd een heerlijke smaakmaker, waardoor je minder zout hoeft te gebruiken. Maar ook vers heeft de mosterdplant fijne culinaire kanten. De bloemetjes geven een pittig accent aan salades, de blaadjes kun je toevoegen als rucola en de zaadjes zijn lekker om mee te koken met je groente.
Voor je spieren en gewrichten
In mosterdzaadjes zitten etherische oliën die de doorbloeding op gang brengen en zorgen dat de huidtemperatuur stijgt. In de traditionele kruidengeneeskunde wordt al eeuwenlang gebruikgemaakt van deze kwaliteiten, bijvoorbeeld door een mosterdomslag te maken. Dat werd nogal eens gedaan bij verkoudheid, maar ook bij stramme spieren en gewrichten. Mosterd heeft een krachtige werking. Probeer dit huismiddeltje voorzichtig uit op een klein stukje huid. Bij een overgevoeligheid kan het voor allergische reacties zorgen. Gebruik ook nooit meer dan 100 gram mosterdzaad voor een kompres of omslag.
Niet als je zwanger bent
Mosterdzaadjes komen in drie soorten die (gelukkig) niet allemaal even pittig zijn. Wie niet van te pittig houdt, is beter af met geel mosterdzaad. Houd je van een beetje spicy, dan zijn de bruine een match voor jou. En ben je echt een vuurvreter? Ga dan voor zwart mosterdzaad. Neem liever niet de zwarte soort als je zwanger bent.