Het is één van de eerste groene kruiden die zijn kopje boven de aarde uitsteekt zodra de lente in zicht komt. Peterselie. Bekend als de garnering op het bord die bijna iedereen laat liggen. Niet doen, opeten dat groen! En wist je dat peterselie ontstekingsremmend werkt, goed is voor je haar en een slechte adem tackelt?
Peterselie komt in drie varianten: krul- en bladpeterselie en wortelpeterselie. Die laatste is een beetje vreemde eend in de bijt, je gebruikt hiervan niet zozeer het groen als wel de wortel en het is meer een groente dan een kruid. De smaak kun je vergelijken met die van knolselderij of pastinaak. Als je de keuze hebt tussen krul- of bladpeterselie, wat kies je dan? Blad smaakt intenser dan krul, maar wel verfijnder. Bovendien vinden veel mensen de structuur prettiger. Vandaar dat de platte peterselie, ofwel bladpeterselie, het doorgaans wint van de krulvariantie. Kun je niet kiezen welke je favoriet is? Krulpeterselie doet het lekker in koude gerechten en als garnering. Platte peterselie is steviger van structuur en doet het ook prima in warme schotels. Maar te lang meekoken is nooit goed, voor geen enkele soort peterselie. De smaak – fris en peperig – gaat dan verloren en dat is zonde. Voeg peterselie dus altijd zo laat mogelijk toe.
Ga altijd voor vers
Uiteraard is verse peterselie het allerlekkerst. Maar er is nog een ander reden om dit kruidje zo vers mogelijk te gebruiken. Er zit relatief veel vitamine C in. Zodra je peterselie plukt, holt de hoeveelheid vitamine C achteruit en als je hem droogt (wat niet eens lekker is en nog knap moeilijk ook) of kookt, blijft er nauwelijks iets van deze vitamine over. Dus eet hem kakelvers en voeg hem op het allerlaatste moment toe aan je dis. Wil je verse peterselie uit eigen tuin? Peterselie gaat twee jaar mee in je tuin en daarna is het klaar. Je moet dus om het jaar opnieuw zaaien (wat best lastig is) of een plantje planten. Peterselie komt graag in een gespreid bedje terecht: dit kruid is dol op vochtige, voedingsrijke aarde die net is omgespit. Echt zonnig hoeft het niet te zijn. Tegen een beetje schaduw is peterselie wel opgewassen.
Een groene krachtpatser
- Eugenol – deze vluchtige olie staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.
- Foliumzuur – deze vitamine beschermt cellen tegen veroudering en zou met name de kans op hart- en vaatziekte kunnen terugdringen.
- Kalium – dit mineraal draagt bij aan een gezonde bloeddruk.
- IJzer – de combinatie ijzer en vitamine C maakt dat peterselie bloedarmoede kan helpen voorkomen.
Peterselie voor sterker haar
Heb je haar dat snel breekt? Peterselie schijnt je haar krachtiger te kunnen maken. Wat moet je daarvoor doen? Zet een stevige thee van een bos peterselie op een liter kokend water. Laat dit minimaal een kwartier trekken. Spoel na het wassen met dit peterseliewater je haar na.
Tackel een slechte adem
Bekend is dat peterselie een slechte adem kan tackelen. Dat komt niet alleen door de frisse smaak van dit kruidje, maar waarschijnlijk ook omdat in peterselie stoffen zitten met een antibacteriële werking. Juist bacteriën zijn verantwoordelijk voor nare luchtjes. Nog zo’n kwaaltje waar je niet vrolijk van wordt is brandend maagzuur. Ook daar weet peterselie misschien wel raad mee. Proefdieronderzoek laat zien dat het eten van peterselie een te hoge maagzuurproductie kan afremmen.
Oppepper voor je afweersysteem
Peterseliethee kun je drinken om je menstruatie op gang te brengen. Het is namelijk krampopwekkend. Het kan ook helpen als je vocht vasthoudt en is een steuntje in de rug om je hormoonhuishouding in balans te brengen. Een kopje peterseliethee is bovendien een oppepper voor je afweersysteem. En, last, but not least, het is super eenvoudig om te maken: doe een paar vers geplukte takjes peterselie in een mok, giet er kokend water bovenop. Vijf minuten laten trekken en … Klaar!
Recept: detoxsmoothie met peterselie
Peterselie zet je nieren aan het werk en kan ook een steuntje geven aan je lever. Perfect als kruid in een detoxsmoothie. Probeer dit recept eens: maak 4 appels schoon, 2 komkommers, 2 handenvol spinazie, 4 koolbladeren, 3 stengels bleekselderij, 1 citroen, 1 duim gember en een handvol peterselie. Doe ze in de blender en drinken maar. Let op: als je zwanger bent of nierproblemen (nierstenen) hebt, moet je altijd voorzichtig zijn met peterselie.
Ook interessant: Wist je dat gember helpt tegen gesnotter? Lees hier over de gezonde krachten van deze smaakmaker
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.