We poetsen onze tanden, wassen onze handen en proberen elke dag onze portie groenten binnen te krijgen. Stuk voor stuk zijn dat gezonde gewoonten. Maar sta jij dagelijks stil bij de verzorging van je borsten? Vast niet. Daarom delen we 5 tips om je borsten gezond te houden.
Onze borsten krijgen in ons leven veel te verduren. Ze veranderen in de pubertijd, spelen een belangrijke rol voor onze seksualiteit, voeden onze kinderen en veranderen constant van grootte en vorm. Ook belangrijk om bij stil te staan: ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Gezonde borsten zijn daarom van levensbelang. Wat kun je zelf doen om ze gezond te houden? Deze vijf tips helpen je op weg.
1. Voel regelmatig of de vorm gelijk is
Wat is belangrijk om te weten als je je borsten zelf wilt onderzoeken? Volgens medisch thermograaf Francine van Broekhoven van de Groene Zuster moeten je borsten vooral hetzelfde aanvoelen. “Tenzij er een operatie is geweest, moeten je borsten gelijk aanvoelen. Ook als ze een verschillende cupmaat hebben. Het beste kun je je tepels in de kuiltjes van je handen leggen en met twee handen tegelijk voelen. Wat je links voelt moet je rechts ook voelen. Als er verschillen zijn kun je je afvragen wat dat zou kunnen zijn. Focus je niet op knobbels maar op verschillen in vorm. We weten inmiddels dat borstklachten vaak maar in één borst tegelijk begint. Asymmetrie is het eerste waar vrouwen op moeten letten.” Deze 12 symptomen van borstkanker wil je niet negeren.
2. Beweeg voldoende voor gezonde borsten
Genoeg bewegen is goed voor onze spieren, longen, hart en gewrichten, maar ook voor onze borsten. Dat heeft alles te maken met ons lymfesysteem. Van Broekhoven: “De lymfevaten en lymfeklieren zijn belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen uit de borst. Zie het als een soort vuilophaaldienst. De belangrijkste lymfeklieren van de borst liggen in de oksels en onder de sleutelbeenderen. Deze klieren komen pas in beweging als we onze spieren bewegen. Omdat onze borsten niet uit zichzelf kunnen bewegen, hebben borsten de schommelingen nodig die ontstaan als we bewegen.”
3. Verdiep je in de borst
Veel vrouwen schrikken ervan als ze knobbeltjes in hun borsten voelen. Dat is logisch, maar meestal onnodig. Die knobbeltjes kunnen namelijk je melkklieren zijn. “Er zijn diverse kliersystemen in de borst: melklieren, lymfeklieren, vetweefsel en bindweefsel. Een melklier is een lob van blaasjes. In deze blaasjes zitten melk producerende cellen. In één borst zitten ongeveer 10 tot 25 melklieren. Alle klieren hebben hun eigen melkkanaal en die komt uit in de tepel. Melkklieren lijken op druiventrosjes en daarom zul je bijna altijd hobbels of knobbeligheden voelen in je borst.”
4. Ga vaker bh-loos door het leven
Pak jij je borsten altijd in? Het is gezonder om af en toe je (beugel)bh in de kast te laten. Als je altijd een bh draagt, kunnen afvalstoffen namelijk in je borsten achterblijven. “Trek regelmatig je bh uit of draag een bh zonder beugels. Als je het niet fijn vindt om geen bh te dragen, kun je je borsten ook zachtjes droog borstelen met een speciale droogborstel.” Lees ook deze redenen om vaker geen beha te dragen.
5. Kom meer te weten met thermografie
Wil je meer weten over wat je kunt doen voor je borsten? Dan kan thermografie een idee zijn. “Thermografie kijkt niet naar de anatomie, oftewel het weefsel in de borsten, maar naar de fysiologie. Dat wil zeggen hoe het lichaam werkt of anders werkt dan we graag zouden willen. De borsten worden onderzocht met een infraroodcamera om te kijken of er dingen opvallen, zoals verschil in temperatuur. Vrouwen die voor thermografie kiezen, krijgen een persoonlijk rapport en daarbij tips en adviezen over wat ze zelf nog meer kunnen doen om hun borsten gezond te houden.” Belangrijk om te weten: deze methode is geen vervanging van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker waarvoor elke vrouw een oproep krijgt vanaf haar vijftigste. Als je veranderingen merkt in je borsten of twijfelt, ga dan altijd naar de huisarts.
Dit artikel is in samenwerking met De Groene Zuster tot stand gekomen. De Groene Zuster voert fysiologische onderzoeken uit met behulp van medische thermografie en is gespecialiseerd in borstgezondheid en borstonderzoeken. Klik hier voor meer informatie.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.