<-- NIET ACTIEF -->

In de winkel zijn ze volop te koop: theeën die beloven dat ze zorgen voor ontspanning. Dat is fijn, december is immers hollen, vliegen en rennen. Zo’n kopje ontspanningsthee komt dus als geroepen. Maar welke kruiden in deze thee zorgen daarvoor? En welke thee helpt je het beste ontspannen? gezondNU neemt 5 theeën onder de loep en zocht het uit.

Welke kruiden zorgen voor ontspanning?

Er zijn veel theeën die ontspanning beloven, we nemen enkele onder de loep met natuurgeneeskundige Florentine van Vollenhoven.

“Bij nervositeit en inslaapstoornissen van nerveuze aard helpt citroenmelisse. Ook als de maag of spijsverteringsorganen door stress zijn getroffen. Valeriaan werkt nog sterker kalmerend. Het zorgt voor lichamelijke en psychische ontspanning als je je overwerkt of zeer gespannen voelt, zonder dat het moe of suf maakt. Of deze thee ook lekker is, wordt soms betwist. Hop is algeheel kalmerend, met name bij nerveuze rusteloosheid en slaapstoornissen. Effectief is dan een mengsel van citroenmelisseblad, hopkegels en passiebloemkruid.”

De lekkerste thee: Celestial Sleepytime
Of hij ontspant, dat weet je natuurlijk nooit. Maar wel de lekkerste thee door de pepermunt.

De meeste citroenmelisse: Zonnatura goede nachtrust
In deze thee zit dertien procent citroenmelisse. Veel in vergelijking met de andere theeën.

De meeste kamille: Pickwick Ontspanning
Een thee die bijna helemaal gemaakt is van kamille (negentig procent).

De meeste hop: Zonnatura Goede Nachtrust
De enige thee met hop. Maar hoeveel, dat is helaas niet via de verpakking te achterhalen.

De meeste valeriaan: Kneipp Bonne Nuit
Winnaar omdat? In deze thee maar liefst 27,5 procent valeriaan(wortel) zit.

Het fijnste prijskaartje: Kruidvat Nachtrust
Voor twintig theezakjes betaal je €0,99. Dat is vijf cent voor een kopje ontspanning. Lekker, rustgevend koopje!

Ontspanningsthee – smaaktest

Drie fervente theedrinkers namen op een hectische vrijdagmiddag de proef op de som met deze theeën. We testten vijf verschillende soorten thee op smaak en geur getest. Want naast een ontspannen gevoel willen onze smaakpapillen en reukorgaan ook wat! Hieronder lees de opvallendste uitspraken:

Kruidvat nachtrust: “Deze thee smaakt naar een kruidentuin en heeft de geur van een Turks stoombad. De smaak is niet bijzonder uitgesproken. Een echte kruidenthee.”

Kneipp welterusten: “Je proeft duidelijk lavendel en dat ruik je ook goed. Hierdoor wordt de smaak van valeriaan verbloemd.”

Celestial sleepytime: “Mmm … we proeven pepermunt. Geen standaardsmaak voor een kruidenthee, maar lekker licht en bijzonder.”

Zonnatura goede nachtrust: “Kruiden, kruiden en nog eens kruiden. Echt een lekkere kruidige thee voor de getrainde kruidentheedrinker.”

Pickwick ontspanning: “Eigenlijk is dit honingthee met een ontspannend effect. De smaak en geur van honing is overheersend, dus daar moet je van houden. Het is zoet, maar wel lekker.”

Overzicht ingrediëntenlijst geteste ontspanningstheeën

Pickwick Ontspanning, Herbal goodness

Prijs: € 1,46
Te koop? Supermarkt en sommige drogisten
Ingrediënten: Kamille, stukjes honing en vanille

Kruidvat nachtrust

Prijs: € 0,99
Te koop? Kruidvat
Ingrediënten: Kamille, valeriaan, salie, citroengras, verveine, lavendel, melisse.

Kneipp Welterusten

Prijs: € 2,99
Te koop? Supermarkt en sommige drogisten
Ingrediënten: Valeriaanwortel, melisseblad, lavendelbloesem, kamille, kruizemuntblad, pepermunt, zoete braambes, rozenbottelschil

Zonnatura Goede nachtrust

Prijs: € 1,75
Te koop? Supermarkt en sommige drogisten
Ingrediënten: zoethoutwortel, citroenmelisse, venkelzaad, kamille, verveine, meidoornblad, fenegriek, valeriaan, hop, salieblad. De meeste ingrediënten zijn van biologische teelt. Het bevat zoethout, mensen met een hoge bloeddruk dienen overmatig gebruik te vermijden.

Celestial sleepytime

Prijs: € 2,29
Te koop? Jumbo, De Tuinen en sommige andere winkels
Ingrediënten: kamille, munt en citroengras