Een paar ademhalingsoefeningen, een blokje om, bellen met vrienden of muziek luisteren. Stress verminderen kan op honderden manieren. Heb jij er ooit aan gedacht om een persoonlijke gebruiksaanwijzing te maken? Met een simpel schema maak jij de triggers inzichtelijk. Zo pak je dat aan.
Om meer te ontspannen kan het verstandig zijn je stress in kaart te brengen. Weet jij waardoor je nervositeit komt? En wat je er zelf aan kunt doen? Probeer eens een handig schema te maken waarin je de volgende dingen aanstipt:
1. Breng je klachten in kaart voor minder stress
Welke klachten ervaar jij wanneer je gestresst bent? Krijg je bijvoorbeeld hoofdpijn? Of heb je last van een hoge ademhaling? Voor iedereen zijn stressklachten anders. Zo kunnen sommige mensen niet in slaap komen. Anderen slapen anderen als een roos, maar krijgen juist geen hap door hun keel. Haal een specifieke situatie voor de geest je waarin je gestresst was, en probeer je te herinneren wat de eerste lichamelijke signalen waren die je toen ervaarde. Door je bewust te worden van deze signalen, leer je je zenuwen in een steeds vroeger stadium herkennen. Je zult daardoor gemakkelijker ontspannen. Je herkent de stresssignalen immers eerder. Let ook op een volgend moment dat je stress ervaart. Wat zijn jouw eerste waarschuwingssignalen? Voorbeelden kunnen zijn:
- Slecht slapen
- Hoofdpijn
- Dagdromen, afdwalen
- Snel geërgerd raken
Vul je schema aan wanneer jij nieuwe signalen ontdekt en probeer ze zo veel mogelijk op chronologische volgorde te zetten. Zo herken je je stress telkens sneller en sneller.
2. Ontdek je triggers om minder stress te ervaren
Wanneer raak jij gestresst? Is dat als je onder tijdsdruk moet presteren? Of wanneer je te weinig tijd voor jezelf hebt? Schrijf in het schema voor jezelf op welke situaties jou veel stress opleveren. Zo kun je tijdens deze specifieke situaties extra alert zijn. Ervaar je een nieuwe situatie die veel stress oproept? Schrijf ze er telkens bij in je schema. Door je triggers te herkennen, creëer je meer bewustwording. Het resultaat: je stapt minder snel in het doen-doen-doen.
3. Noteer je valkuilen
Ga situaties uit het verleden langs waarop je erg gestresst bent. Wat ben je vaak geneigd te doen, maar is eigenlijk niet verstandig? Heb je bijvoorbeeld de neiging overal ‘ja’ op te zeggen, wanneer je het druk hebt? Sommige mensen vinden het moeilijker om hun grenzen aan te geven, als ze onder druk komen te staan door stress. Of heb je de neiging om veel te veel koffie te drinken, om jezelf op te peppen? Door je valkuilen te noteren, weet je wat je vooral niét moet doen.
4. Schrijf je oplossingen op
Wat helpt jou om te ontspannen? Is dat een heerlijke wandeling, een goed gesprek of een heet bad? Probeer terug te denken aan momenten dat je heerlijk ontspannen was. Wat was er toen anders? Schrijf bij ‘oplossingen’ alle dingen op die jou helpen om te relaxen.
Nog steeds in een creatieve bui? Maak dan ook eens deze collage voor meer rust.
Leren omgaan met stress; het zou volgens ons een vak op school moeten zijn. Omdat dit niet zo is, geeft gezondNU er les in. Haal eerst diep adem en lees dan de artikelen uit deze rubriek, zodat we samen manieren vinden om stress te verminderen of er minstens beter mee om te gaan.