<-- NIET ACTIEF -->

Stress is gezond, want het maakt je alert en zorgt ervoor dat je gefocust kunt werken. Gaat je stressalarm te vaak af? Dan is het een ander verhaal, en is het tijd voor meer rust in de tent. Het maken van een collage kan je daarbij helpen. 

Een collage maak je toch alleen wanneer je een nieuwe kleur op de muur wilt? Nee hoor, het werkt ook prima om je gedachten te ordenen en inzichten te geven. En laten dat nou twee handige eigenschappen zijn om stress te verminderen. Gebruik deze collage om inzicht te krijgen in je energieslurpers en -gevers. Zijn deze in balans, dan is de kans groot dat je minder stress ervaart.

Maak-het-zelf: collage tegen stress

  1. Kies een mooie ondergrond uit voor je collage. Bijvoorbeeld karton, een stuk stof of een oude krant. Is het wat saai? Beplak het dan met vrolijk cadeaupapier.
  2. Verdeel de ondergrond in twee kolommen.
  3. Schrijf bovenaan de linkerkolom ‘Energiegevers’ en aan de rechterkant ‘Energieslupers’.
  4. Schrijf, teken, plak of kleur alles wat bij jou voor minder stress zorgt links (bij energiegevers). Wat zorgt bij jou voor stress? Die dingen schrijf je in de rechterkolom.
  5. Bij de energiegevers beantwoord je vervolgens de vraag: Hoeveel energie levert deze activiteit jou op? Je kunt ranken van 1 (weinig) tot 10 (veel), maar je kunt ook kiezen voor percentages. Ditzelfde doe je bij de energieslurpers, maar dan beantwoord je de vraag: Hoeveel energie kost deze activiteit?
  6. Wil je jouw collage verder versieren? Plak er dan nog inspirerende citaten, mooie stickers of foto’s bij. Het zou natuurlijk mooi zijn als alleen al het kijken naar deze collage je wat meer rust geeft.

Meer tips tegen stress? Lees 7 lessen voor minder stress in je leven.

Leren omgaan met stress; het zou volgens ons een vak op school moeten zijn.
Omdat dit niet zo is, geeft gezondNU er les in. Haal eerst diep adem en lees
dan de artikelen uit deze rubriek, zodat we samen manieren vinden om stress
te verminderen of er minstens beter mee om te gaan.