<-- NIET ACTIEF -->

Wie gezonder wil snacken, krijgt standaard de tip om wortels te knagen en snoeptomaten te eten. Maar we geven eerlijk toe: er gaat niets op tegen de zoute smaak en het krakende geluid van chips tussen je tanden. Hoe maak je snacken met groente een stuk aantrekkelijker? Nou, met deze dips.

Bij een dipsaus denk je misschien eerder aan tortillachips met guacamole of de standaard sausjes die op tafel staan bij het gourmetten. Gooi het nu eens over een andere boeg: vul een tafel met de lekkerste zelfgemaakte dipsausjes en groente. Winterwortel, komkommer en paprika in langwerpige stukken gesneden, snoeptomaten en radijsjes. Wij geven je inspiratie.

Feta-spinaziedip

Net zo lekker als van een Turks kraampje op de markt, maar dan een stuk goedkoper.

Je hebt nodig:

  • 230 gram roomkaas
  • 200 gram feta
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • handje verse spinazie
  • peper en zout

Was de spinazie, dep het droog en pers de knoflook. Snijd de feta in kleinere stukjes en doe dit samen met de andere ingrediënten in een keukenmachine en mix het tot een geheel.

Muhammara

De combinatie paprika, walnoten en granaatappelsiroop is heerlijk.

Je hebt nodig:

  • 3 paprika’s
  • een halve rode peper
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 limoen
  • 100 gram walnoten
  • 30 gram couscous
  • 1 theelepel komijn
  • 1 eetlepel granaatappelsiroop
  • zout en peper

Rooster de paprika’s 15-20 minuten in de oven tot de schil op een paar plekken zwart is. Laat de paprika’s buiten de oven afkoelen. Wel de couscous in heet water, verwijder de velletjes van paprika’s en snijd ze in grote stukken. Snijd de halve rode peper door de helft, verwijder pitjes en snijd de ui en knoflook. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine, ook het sap van de limoen en de walnoten, tot het de substantie van een dip heeft. Je kunt altijd nog olijfolie toevoegen om het meer smeerbaar te maken.

Citroen-komijndip

Extra lekker bij bloemkool!

Je hebt nodig:

  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • halve ui
  • mespuntje cayennepeper

Meng 500 gram Griekse yoghurt met de rasp en het sap van een citroen en een theelepel gemalen komijn. Voeg een fijngesneden kleine ui toe aan de saus en roer het. Voeg daarna nog een klein mespuntje cayennepeper toe.

Worteldip

Maak het zo pittig als je lekker vindt.

Je hebt nodig:

  • 300 gram wortel
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel komijn
  • halve theelepel kurkuma
  • mespuntje chilipoeder
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • handje koriander
  • snufje peper en zout

Kook de wortel in 20 minuten gaar en giet af. Doe alle ingrediënten, behalve de koriander, in de keukenmachine en maal fijn. Roer de koriander erdoor. Klaar is je worteldip!

Doperwten hummus

Hummus, maar dan iets anders.

Je hebt nodig:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 500 gram doperwten, vers of bevroren
  • 175 ml water
  • 2 eetlepels tahin
  • 3 eetlepels gehakte verse munt
  • 2 eetlepels zure room
  • zout en peper

Verhit de olijfolie en voeg de gesnipperde ui toe en bak deze in ongeveer 5 minuten glazig. Voeg de erwten en het water toe, dek af en breng aan de kook. Laat dit vijf minuten koken en laat vervolgens de erwten en de ui uitlekken. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix het tot een puree.