Angst en paniek kunnen ervoor zorgen dat je het gevoel hebt geen controle meer te hebben over je eigen lichaam. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om je paniekaanvallen te verminderen. Een van de manieren om dit te doen is mediteren. Ervaringsdeskundige Wouter Manders geeft je 3 tips hoe je meditatie kunt gebruiken om paniekaanvallen te verminderen en de controle over je lichaam terug te winnen.
Wouter Manders heeft zelf jarenlang last gehad van angst en paniekaanvallen. In dit artikel lees je zijn verhaal. Inmiddels helpt hij anderen bij het overwinnen van angst en paniek.
Tip 1: vóór je meditatie
Wouter: “Wanneer je de angst of paniek voelt opkomen zijn we heel snel geneigd om er tegen te vechten. Dit is een normale reactie, maar iets dat je vanaf nu steeds minder wil gaan doen. Als je namelijk tegen de angst of paniek vecht, bevestig je alleen maar meer aan dat gevoel, dat er ‘gevaar’ is. Er ontstaat meer spanning en die spanning maakt de klachten vaak intenser. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat je veel meer controle hebt over de paniek dan dat je momenteel denkt.”
“Wanneer je paniek voelt opkomen, wil je ruimte maken voor het gevoel, waardoor het je steeds beter lukt het om het steeds meer over je heen te laten komen. Er niet tegen vechten kan natuurlijk lastig zijn, omdat je dit al heel lang doet. Daarom kan mediteren je helpen om op de juiste manier door de “golven van angst” heen te komen en er goed op te reageren. Door dit regelmatig op de juiste manier te doen, re-programmeer je jouw manier van reageren op de angst en paniek en zal je merken dat de angst steeds minder vaak groeit in paniek.”
Tip 2: tijdens je meditatie
“Het klinkt misschien gek, maar probeer niet tot rust te komen of van het gevoel af te willen komen tijdens de meditatie. Vaak wordt er gedacht dat je tot rust moet komen met een meditatie, waardoor je daar te veel op gaat focussen. Dit kan leiden tot frustratie.”
Wat werkt dan wel? “Probeer tijdens het mediteren kun je ruimte te maken voor wat je denkt en voelt. Dit is belangrijk, omdat je zo je zelfvertrouwen terugwint en jezelf laat zien dat je dit aan kan! Door stil te staan bij wat je voelt, zonder ertegen te vechten, laat je aan jezelf zien dat er niets kan gebeuren en wordt je uiteindelijk ook minder bang voor de angst of paniek. En wanneer je minder bang wordt hiervoor, zal het ook minder vaak langs komen. Dit is het proces van goed reageren. Meditatie is daarom de juiste manier van ondersteuning in jouw weg naar herstel en het verminderen van paniekaanvallen.”
“Probeer de volgende keer maar eens, als de klachten komen opzetten, er meer ruimte voor te maken, hoe spannend dat ook is. Laat de symptomen, gevoelens en gedachtes er maar eens zijn, zonder er vanaf te willen komen. Het inruilen van frustratie met acceptatie zorgt voor een kalmerende werking op je zenuwstelsel. En onthoud dat de golf van angst en paniek altijd voorbij gaat, hoe intens het ook is.”
Tip 3: na je meditatie
“Het is ook belangrijk om na je meditatie even stil te staan bij wat je zojuist hebt gedaan. Wees trots op jezelf dat je een moment voor jezelf hebt genomen en de angst wilde voelen en het de ruimte gaf. Dat is heel spannend, maar dat heb je wél gewoon gedaan.”
“Na je meditatie, probeer je jezelf te herpakken en door te gaan met je dag voor hoever dat lukt. Je zal vermoeid zijn, gespannen misschien. Maar ook al voel je je zo, is het belangrijk om te proberen om je dag te hervatten. Neem wat vaker rust, pauzeer en drink genoeg water om je lichaam weer kracht te geven.”
“Hoe vaker je dit proces doorloopt, hoe beter je gaat reageren op deze gevoelens. Wellicht kun je een keer zelf proberen het over je heen te laten komen. Maar begin dit proces eerst met het beluisteren van meditaties.”
Ook interessant
Weet je niet zo goed waar je deze meditaties kunt vinden? Wouter heeft vanuit zijn eigen kennis en ervaring de meditatie-app Luisterrust ontwikkeld, die onder andere Wouter zelf ook speciaal heeft ingesproken en gemaakt zijn voor angst, symptomen en paniekklachten. Je kunt de app voor 7 dagen gratis uitproberen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.