Een paar jaar geleden kreeg Nikki (37) de diagnose autismespectrumstoornis (ASS). Het was een keerpunt in diens leven. Sindsdien zet die* zich in voor AutiRoze.
“Hoe ouder ik werd, hoe meer het mij opviel dat mijn hersenen anders werken. Ik merkte dat ik anders op situaties reageer, dingen anders analyseer en andere conclusies trek dan de meeste mensen. Mijn ex vroeg zich daarom weleens af of ik geen autisme heb. Ik liet dit bij mijn psycholoog vallen, maar die zei: ‘Je sluit niet aan bij het beeld dat ik van mensen met autisme heb.’ Een paar jaar later kwam ik een artikel tegen van het Female Autism Network of the Netherlands. Alles wat ik daarin las, was één op één wat ik ervaarde. Ik liet mij doorverwijzen naar een andere psycholoog en kreeg de diagnose autismespectrumstoornis. Het blijkt dat autisme bij vrouwen vaker veel later ontdekt wordt, omdat ze gedrag kopiëren als overlevingsstrategie. Ik paste daardoor niet in het standaard plaatje.”
Wie Nikki (37) Samen met Mara Lin Werkt als adviseur bij een ministerie autiroze.nl
AutiRoze
“De diagnose was voor mij heel bevrijdend. De tweede helft van mijn twintiger jaren heb ik mij zo incompetent gevoeld op emotioneel en sociaal gebied. Vaak dacht ik: waarom kan ik dit niet? Ik nam het mezelf kwalijk dat ik in bepaalde situaties voor mijn gevoel ongemakkelijk of ongepast gedrag vertoonde. Nu zie ik in dat ik sommige dingen goed kan en sommige dingen niet. Dat ik niet al mijn energie moet stoppen in dingen proberen die mij niet liggen.”
“Veel autisten hebben de behoefte om te praten over hun seksuele ervaring. Ik ook. Ik ben als meisje opgevoed, maar identificeer me als non-binair. Al jong ontdekte ik dat ik zowel op jongens als meisjes verliefd kon worden. De meeste autistische groepen besteden alleen geen aandacht aan seksualiteit, ze vinden het maar een lastig onderwerp. En mocht je homo of lesbisch zijn of een genderdiverse achtergrond hebben, dan zijn er al helemaal weinig mensen om hierover te praten. AutiRoze probeert dit gat te vullen.”
Vrijheid
“AutiRoze is voor en door LHBTI+ met autisme en zorgt voor een veilige en leuke plek om elkaar te ontmoeten. Ik zet mij hiervoor in door met de overheid en organisaties te praten en voorlichting te geven. Dit vind ik ook echt het aller-, allerleukste om te doen. Pas was ik onderdeel van een praatgroep van psychische zorgverleners in Rotterdam. Zij hebben een werkgroep om jonge mensen met autisme en genderdiversiteit te begeleiden tijdens hun genderreis. Ik mocht praten met deze jongeren, dat was zó bijzonder. Ze zijn nog maar zestien, maar nu al bezig met onderwerpen waar ik pas op mijn dertigste in dook. Het geeft veel voldoening om hen een hart onder de riem te kunnen steken en te zeggen: ‘Als je hier doorheen komt, dan ligt er zo veel vrijheid en plezier op je te wachten.’”
Klik hier en luister naar de podcast ‘Komt een mens bij de dokter’, waarin Nikki meer vertelt over diens weg naar de diagnose autismespectrumstoornis en waarom die zich inzet voor AutiRoze. Deze podcast is van de Alliantie Gezondheidszorg op Maat.
* Nikki identificeert zich als non-binair en voelt zich prettig bij de genderneutrale aanspreekvormen ‘die’ en ‘diens’.
Fotocredit: Joke Schut