Paniekaanvallen: deze onverwachte en intense perioden van angst kunnen je dagelijkse functioneren flink beïnvloeden. Het goede nieuws is dat je eraan kunt werken om je paniekaanvallen te verminderen. Hoe kun je paniekaanvallen begrijpen, erkennen en uiteindelijk overwinnen? Ervaringsdeskundige Wouter Manders geeft je drie tips om beetje bij beetje de controle terug te winnen.
De angst herkennen
Hoe herkende jij dat je last had van angst en paniek? Wouter: “Op een drukke zaterdag, een aantal jaren geleden, werkte ik in de Bijenkorf in Eindhoven. De winter sale was begonnen en dat betekende dat het héél druk was op de werkvloer. Ik voelde spanning in mijn lichaam. Maar die spanning die ik voelde was niet alleen veroorzaakt door de werkdrukte. Ik leidde aan prestatiedruk, was perfectionistisch en buiten die twee bronnen van spanning, gebeurden er verschillende dingen in mijn leven die zorgden voor spanning. Deze bronnen van spanning hadden ervoor gezorgd dat ik me in het dagelijks leven steeds onrustiger begon te voelen.”
“Op die drukke zaterdagmiddag gebeurde er iets raars. Ineens begonnen mijn handen te tintelen. ‘Wat is dit nu weer?’ dacht ik, terwijl ik bang werd van wat er gebeurde. Niet veel later werd ik een beetje duizelig, begon mijn hart sneller te kloppen en leek het alsof ik overstroomde aan emotie. Zo’n golf aan spanning had ik nog nooit gevoeld. Ik probeerde er alles aan te doen om duidelijkheid te scheppen over wat er gebeurde, en om mezelf rustig te krijgen… maar in dat moment was het enige dat ik dacht: ‘Ik denk dat ik doodga.’ Ineens begon ik te hyperventileren en had ik mijn eerste paniekaanval. Na een aantal minuten was deze paniekaanval voorbij. Maar hiermee was helaas niet mijn periode aan angst voorbij, want ik bleef bang voor de paniek. Steeds meer locaties en situaties begon ik te vermijden voor het geval dat ik daar een paniekaanval zou krijgen,” vertelt Wouter.
De eerste stappen
“Maanden lang speurde ik het internet af naar oplossingen, zocht ik professionele hulp en deed ik wat ik kon om van mijn paniekaanvallen af te komen. Maar niets leek te helpen. Ik voelde me enorm alleen, schaamde me voor mijn angst en wist niet goed aan wie ik kon vertellen hoe intens mijn lichaam op sommige ‘wat-als’ gedachten kon reageren. In dat donkerste moment, vielen er drie paar puzzelstukjes op zijn plek, waardoor ik mijn paniekaanvallen kon overwinnen.” aldus Wouter.
Overwin je paniekaanvallen in 3 stappen
Stap 1: Je bent niet raar of alleen
Besef dat je niet alleen bent. Dat je je alleen voelt, betekent ook niet dat je alleen bent. Volgens VZInfo heeft 15% van alle Nederlanders een angststoornis. Dat betekent dat veel mensen om je heen hier ook last van hebben, maar dat je dit in veel gevallen niet weet. Je angst of paniek heeft een logische oorzaak en er is heel veel dat je kan doen om ervanaf te komen. Wat belangrijk is om te herstellen is:
- Begrijp dat het niet aan jou ligt
- Weet dat angst volledig onschuldig is
- Besef je dat er meer mensen zijn die er last van hebben
- Weet dat er heel veel manieren zijn om ervanaf te komen.
Stap 2: Leeg je stressemmertje
Wouter: “Toen ik begreep wat er met me gebeurde en waarom mijn lichaam zo reageerde (met emotie, wat-als gedachten en symptomen als hartkloppingen en duizeligheid) lukte het mij om meer rust te ervaren.”
Je kunt de hoeveelheid stress die je ervaart vergelijken met een overlopend emmertje. “Iedereen heeft een eigen stressemmer. Wanneer we onder langdurige stress staan, of wanneer we veel veranderingen meemaken, gaat dat emmertje vol zitten. Hoe voller de emmer, hoe eerder deze overstroomt. Dit kun je vergelijken met angst. Een onschuldige prikkel – iets dat je brein niet eens opmerkt – kan zo al voor angst zorgen. Wat belangrijk is, is dat je leert hoe je jouw stressemmertje kunt legen. Want een lege stressemmer, zorgt ervoor dat deze minder snel overstroomt,” vertelt Wouter.
Stap 3: Neem je reactie onder de loep
Ga niet tegen je angst in, maar laat je angst er zijn. Wouter legt uit: “De reden waardoor ik niet herstelde, was dat ik er alles aan deed om tegen mijn angst in te gaan. Wanneer mijn stressemmertje overstroomde en ik last kreeg van angst en paniekklachten of een paniekaanval, dan wilde ik er alles aan doen om van dat gevoel af te komen: ik ging ertegen vechten. Door dat gevecht tegen wat ik voelde, overstroomde mijn stressemmertje nóg meer en kreeg ik er meer last van. De les die ik hieruit haalde? Hoe vaker ik mijn klachten er kon laten zijn, hoe minder erg ze werden en hoe minder ik mijn eigen stress emmer weer bijvulde met spanning.”
Ook interessant
Heb je een specifieke angst zoals faalangst of angst voor een nieuwe werkweek? Hier lees je meer. Meer tips van Wouter? Op Woutermanders.com kun je je gratis aanmelden voor een training om angst en paniek te overwinnen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.