Hartkloppingen, hyperventileren, duizeligheid, trillen en wazig zien: het zijn symptomen van een paniekaanval. Zo’n aanval duurt een paar minuten tot anderhalf uur en kan behoorlijk vervelend zijn. Maar hoe stop je zo’n paniekaanval?
Een intense golf van angst overspoelt je en je hebt het gevoel gek te worden, de controle te verliezen of zelfs dood te gaan. Bijna vier procent van de Nederlanders heeft weleens een paniekaanval gehad en het merendeel is door die nare herinnering bang er nog een te krijgen. In dit artikel vertelt psycholoog Lidewy Hendriks van MIND hoe zo’n aanval ontstaat.
Zo stop je een paniekaanval
Voorkomen is natuurlijk het allerfijnst, maar het is handig om in ieder geval een paar handvatten te hebben voor als je tóch te maken krijgt met een paniekaanval. Wij delen een paar tips:
Tip 1: Ademhaling en rek- en strekoefeningen
Goed om te weten: een paniekaanval heeft vaak te maken met de spanning en spieren in je bovenlichaam. Door de vele spanning in je bovenlichaam (en dus ook rond je longen) raakt je natuurlijke ademhaling ontregeld, waardoor je kan gaan hyperventileren.
Probeer op je uitademhaling te focussen, ook al voelt dit onnatuurlijk. Adem twee keer rustig en lang in en uit. Doe daarna wat rek- en strekoefeningen om je spieren in je bovenlichaam op te rekken. Maak bijvoorbeeld eerst je rug hol en dan bol. Meer ademhalingsoefeningen? Hier lees je er meer over.
Tip 2: Kom in beweging
Bewegen heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid, maar wist je dat het ook kan helpen tegen angstaanvallen? Bewegen helpt je beter te focussen en je raakt niet zo snel afgeleid. Je houdt letterlijk je aandacht er beter bij. Voel je dus dat er een paniekaanval opborrelt? Loop dan een klein ommetje om je lichaam te ontspannen. Je kan een korte wandeling ook combineren door je te focussen op je ademhaling.
Tip 3: Verzet je gedachten
De oorzaak van je paniekaanval heel vooral te maken met de manier waarop je denkt. Denk je bijvoorbeeld veel aan het niet willen hebben van een paniekaanval, dan vergroot je eigenlijk de kans dat het juist wel gebeurt.
Focus je dus op andere dingen. Leid jezelf af door je omgeving te observeren. Wat zie je? Welke kleuren vallen je op? Wat doen de mensen? Wat voor kleding dragen zij? Je kan jezelf ook afleiden door in gedachten het alfabet op te noemen in thema’s, zoals groente en fruit of je artiesten. Hierdoor krijgt de angst minder ruimte in je hoofd.
Tip 4: Vermijd alcohol en cafeïne
Heb je last van paniekaanvallen, dan is het verstandig om alcohol en cafeïne links te laten liggen. Deze drankjes bevatten bepaalde stofjes die een paniekaanval alleen maar meer kunnen uitlokken. Kies dus liever voor een kopje thee, een lekker sapje of een gezonde smoothie.
Tip 5: Praat erover
Een paniekaanval is zeker niet iets om je voor te schamen. Praat erover met vrienden of familie, zodat ook zij je kunnen helpen als je een paniekaanval voelt opkomen. Houden de klachten aan? Neem dan contact op met de huisarts of psycholoog voor advies.
Meer weten over stress of angst? Hier lees je meer handige artikelen.
Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.