Een vol hoofd, piekeren, heftige emoties: wie kent het niet. Al die gedachten en emoties kunnen soms behoorlijk overweldigend en zelfs beangstigend zijn. Zeker als je nooit geleerd hebt hoe je eigenlijk omgaat met deze, soms totaal ongewilde, sensaties. Christiaan van Mindfulness.nl zat ook vast in zijn hoofd en noemt dit de ‘gedachtengevangenis’. Hij vertelt ons hoe hij daaruit ontsnapte.
Gedachtengevangenis
“Ik zat vast in mijn hoofd. Gedachten en emoties voelden soms echt als een gevangenis”, vertelt Christiaan. “Een goede vriend gaf me ooit het boek De kracht van het nu van Eckhart Tolle. Dat boek leerde me dat ik niet mijn gedachten bén, maar dat ik gedachten héb. Het inzicht dat ik niet mijn gedachten ben, maar degene ben die ze observeert, veranderde alles. Ik ontdekte dat ik me niet mee hoefde te laten slepen door gedachten of heftige emoties. Dat inzicht bracht me bij mindfulness.”
Meer rust door mindfulness
Mindfulness is het vermogen om volledig aanwezig te zijn in het moment, zonder oordeel. Met mindfulness leer je je gedachten en gevoelens op te merken zonder je door deze te laten meeslepen, en ontdek je je automatische (gedachte)patronen. Kortom: bij mindfulness richt je je aandacht op alles wat er op het huidige moment in je, of buiten je gebeurt. Dat doe je zonder te oordelen.
“Voor mij draait mindfulness vooral om bewustwording van je automatische (gedachte)patronen”, vertelt Christiaan. “Als je je bewust wordt van deze automatische patronen, krijg je de ruimte om te kiezen hoe je met deze patronen omgaat. Je kan ervoor kiezen om niet automatisch te reageren, maar te handelen in overeenstemming met joúw waarden. Veel mensen handelen echter vanuit angst: angst om te falen, te verliezen of niet genoeg te zijn of te hebben. Mindfulness helpt je om die angst te herkennen en erkennen, even een pauze te nemen, en vervolgens te kiezen voor wat voor jou écht van belang is.”
Verschil tussen mindfulness en meditatie
Is mindfulness dan hetzelfde als meditatie? “Nee”, antwoordt Christiaan. “Mindfulness is een manier van zijn: volledig aanwezig zijn in het hier en nu. Meditatie is een oefening die je helpt om die staat te bereiken. Mindfulness is een staat van bewustzijn; meditatie de weg ernaartoe.”
Een veelgemaakte fout bij mindfulness is dat mensen het soms té hard proberen: “Hoe harder je probeert mindful te worden, hoe verder je juist verwijderd raakt van mindfulness. Mindfulness gaat namelijk om acceptatie van wat er is, in plaats van wat je wílt dat er is. Het mooie is dat er veel verschillende meditatietechnieken zijn, dus je kunt altijd een vorm vinden die bij jou past.”
Voordelen van mindfulness
“Er zijn er zó veel voordelen van mindfulness! De bekendste voordelen zijn vermindering van stress, meer focus en meer kunnen genieten van het moment. Maar het meest waardevol vind ik dat mindfulness je leert pauzeren. Je krijgt de ruimte om bewuster te leven en keuzes te maken die in lijn liggen met jouw waarden. Je bent minder reactief bezig. Dat betekent niet dat je nooit meer angst of stress ervaart, maar wel dat je er anders mee omgaat.”
Waar te beginnen?
“Het belangrijkste is dat je mindfulness integreert in je dagelijks leven. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Veel mensen zeggen: ‘Ik heb het geprobeerd, maar het was te moeilijk.’ Mijn antwoord is altijd: ‘Maak het juist simpel.’ Je hoeft echt niet 40 minuten in lotushouding te zitten. Begin bijvoorbeeld door tijdens het fietsen je aandacht te brengen naar het gevoel van je voeten op de pedalen, de wind op je gezicht en de geluiden om je heen. Of word je bij het afwassen bewust van de temperatuur van het water, het schuim van het afwasmiddel en de bewegingen van je handen.”
“En nee, je gedachten kun je niet stoppen,” voegt Christiaan daaraan toe. “Mindfulness-oefeningen zijn er niet om je hoofd leeg te maken, maar om je bewust te worden van wat er zich in en om je heen afspeelt. Het gaat om het accepteren van wat er is – inclusief je gedachten.”
Praktische handvatten
Christiaan geeft ons verschillende tips om direct te starten. We zetten ze hier voor je op een rijtje:
- Een superkorte check-in oefening om contact te maken met je lichaam, gedachten en emoties. Probeer deze oefening hier (gratis!).
- “Een andere aanrader is de begeleide meditatie van Alan Watts op YouTube, genaamd Just Listen. Zijn stem en woorden helpen je direct in het moment te zijn.”
- Probeer een training of cursus. Dat geeft je een stevige basis en de kans om te ervaren hoe mindfulness voor jou kan werken.
- Begin klein en wees mild voor jezelf! Mindfulness draait niet om perfectie, maar om aanwezig zijn. Begin met één bewuste ademhaling. Het is oké als je afgeleid raakt – dat hoort erbij. Elk moment is een nieuwe kans om opnieuw te beginnen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.