De belastingaangifte moet nog gedaan worden, de was kan nog wel even wachten en die belangrijke belafspraak blijf je ook maar voor je uit schuiven. Herkenbaar? Stiekem weten we wel dat het een stuk meer rust biedt om taken af te ronden en uit ons hoofd te zetten. Waarom blijven we dingen dan uitstellen? Zijn we gewoon lui of is er meer aan de hand?
Je herkent het vast: er zijn een heleboel klusjes en taken waar je keer op keer een goed excuus voor bedenkt om het wéér niet af te handelen. Je bent zeker niet de enige. Een heleboel mensen hebben last van uitstelgedrag. Waarom stellen we dingen uit? En hoe pak je uitstelgedrag aan? Dit zijn de belangrijkste redenen waarom je je taken voor je uit blijft schuiven.
Prioriteiten
We hebben vaak duizend en een dingen te doen. Al deze taken op dezelfde dag uitvoeren is onmogelijk en dus moeten we onderscheid maken in belangrijke en minder belangrijke zaken. Prioriteiten stellen dus. Stel jij een bepaalde taak al een hele poos uit? Dan heeft dit klusje kennelijk geen prioriteit. Wanneer je het druk hebt kunnen taken die niet belangrijk of dringend zijn een hele lange tijd blijven liggen. Moeite met prioriteiten stellen? Maak een lijstje met alle taken en maak daarin onderscheid tussen taken die belangrijk en dringend zijn, taken die belangrijk zijn maar niet dringend en taken die niet belangrijk en niet dringend zijn.
We zijn ergens niet goed in
We vinden het leuk als we ergens goed in zijn. Klusjes en taken waar we een natuurlijke aanleg voor hebben zullen dan ook niet voelen als ‘klusjes’. Diezelfde ‘simpele klusjes’ kunnen voor iemand die er niet goed in is een enorme klus worden. Iemand die van nature netjes werkt zal er geen probleem mee hebben om de keuken op te ruimen of zelfs opgeruimd te houden. Terwijl dit voor iemand anders een behoorlijke uitsteltaak kan worden.
Impulsiviteit
Geen luiheid, geen faalangst en geen perfectionisme. Sommigen beweren dat uitstelgedrag voortkomt uit impulsiviteit. Impulsieve mensen leven in het moment en zullen taken ook pas op het laatste moment bedenken én uitvoeren. Waar de één er niet aan moet denken om tot het laatste moment te wachten met een grote klus ziet de ander er geen noodzaak in om er eerder dan nodig aan te beginnen.
Afleiding
Je krijgt een melding op je telefoon, je opent de Instagram of TikTok-app en voor je het weet is het een uur later. We herkennen het allemaal. In deze apps gaat ongewild een heleboel tijd zitten. Zet je meldingen uit of leg je telefoon weg op momenten dat je geconcentreerd wil werken. Je kunt ook een tijdslimiet op bepaalde apps zetten. Dat scheelt je zo een paar uur op een dag waarin je een heleboel uitstelklusjes kunt afhandelen. Meer tips om je telefoon gebruik te verminderen lees je hier.
Angst om te falen
Wat je niet doet, kan ook niet mislukken. Een veelvoorkomende oorzaak van uitstelgedrag is dat we ergens tegen opzien. We zijn bang dat iets mislukt, anders loopt dan verwacht of we zijn bang om afgewezen te worden. We willen (onbewust) wegblijven van pijn. En schuiven taken die mogelijk een pijnlijk resultaat hebben liever voor ons uit. Voor sommige dingen, een nieuwe baan zoeken of een confronterend gesprek aangaan, is namelijk een heleboel zelfvertrouwen nodig. Hoe je omgaat met faalangst? Daar schreven we al eerder over.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.