Wie met de bezem door zijn huis gaat, gaat ook met de bezem door zijn hoofd. Waarom voelt opruimen toch zo goed? En hoe ruim je succesvol op als je van nature geen opruimer bent? Psycholoog Hein Zegers en opruimcoach Annelies Mentink ontrafelen het mysterie van opruimen.
Dat opruimen gelukkig maakt, heeft alles te maken met het gevoel dat het je achteraf geeft. “Het opruimen zelf maakt niet zo vaak gelukkig. Opgeruimd hebben wel. Opruimen is ook niet opruimend, maar van opgeruimd hebben raak je wel opgeruimd”, vertelt Hein Zegers, psycholoog gespecialiseerd in positieve psychologie en schrijver van het boek ‘Zooikoorts’. Annelies Mentink, opruimcoach en schrijver van het boek ‘Opruimen maakt gelukkig!’ maakt gelukkig sluit zich hierbij aan: “Opruimen is voor veel mensen geen geliefde bezigheid, ze schrikken zelfs van het woord. Het is ook niet zozeer het opruimen zelf dat je gelukkig maakt, maar het gevoel dat je achteraf hebt. Het geeft een gelukzalig gevoel als je weer rust en overzicht hebt.”
Goede opruimers versus slechte opruimers
Waarom is de één wel goed in opruimen en de ander niet? Zegers: “Opruimen moet je leren, maar niet iedereen heeft leren opruimen. De jagers-verzamelaar uit de oertijd leefden nomadisch. Zij trokken van de ene naar de andere plek. Daardoor bezaten zij maximaal zo veel spullen als ze zelf konden dragen. Genetisch kan ons brein dus maximaal een rugzak vol bezittingen aan, de rest is rommel die ons hooguit zooikoorts bezorgt. Tenzij we leren opruimen.”
Kwaliteit boven kwantiteit
Dat meer spullen niet gelukkiger maakt, bleek uit onderzoek. Aan een heleboel mensen werd geld uitgedeeld. De ene helft kreeg de opdracht om hier dingen mee te kopen, de andere helft moest het geld aan ervaringen besteden. Wie bleek uiteindelijk het gelukkigst? De mensen die ervaringen hadden ‘gekocht’. Zegers: “Ga dus voor ervaringen als je kunt kiezen. Let wel op dat er niet te veel dingen in je agenda staan, dat is net zo frustrerend als te veel dingen in je kast. Kies daarom kwaliteit boven kwantiteit, zowel bij spullen als bij ervaringen.”
3 gouden opruimtips
Ben je van nature geen opruimer? Deze drie tips van Mentink helpen je:
Baken je tijd af. “Het heeft geen zin om de hele dag vrij te nemen om je huis op te ruimen. Beter is het om een middag of een uur of drie aan de slag te gaan. Zet een wekker om je hieraan te herinneren.”
Baken je ruimte af. “Als iets is dat je niet wil, dan is het wel een chaos in huis. Focus je daarom op een deel van het huis, zoals je slaapkamer of de kastjes in de badkamer.”
Gebruik bakken of dozen. “Het is handig om de ruimte of kast die gaat opruimen eerst helemaal leeg te halen. Maak een bak of doos voor de spullen die je wilt houden, spullen die niet op de juiste plek in huis staan en spullen die weg kunnen. Is de ruimte ingericht met de spullen die mogen blijven? Zet dan pas de spullen die niet op de juiste plek stonden terug.”
Echt duurzaam opruimen doe je door te minimaliseren. Met deze tips is dat een makkie.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.