Ergens tijdens het opgroeien zijn we gestopt met spelen. In onze vrije tijd doen we aan sport, doen we klusjes in huis, gaan we op bezoek bij vrienden en familie en hangen we voor de bank. Lang niet altijd is er in dit rijtje ruimte en tijd voor het maken van plezier. En dat terwijl spelen ontzettend belangrijk voor ons is. Pak die set kralen, kleurpotloden of box LEGO er maar bij, want spelen is gezond. Dít doet speelgoed met ons brein.
Flow en ontspanning
Als volwassenen vinden we het vaak lastig om écht te ontspannen. Spelen is effectief in het verminderen van stress. Tijdens het spelen komt het feelgoodhormoon endorfine vrij. Denk bijvoorbeeld aan het inkleuren van een kleurplaat, het maken van een bouwwerk van LEGO of het haken van een patroon. Door je te focussen op één taak waarbij je niet – of nauwelijks – hoeft na te denken kom je in een flow. Daarbij komt dat je iets met je handen creëert, wat je voldoening geeft. Aan de slag dus! Niet zelf kopen maar wel bouwen met LEGO? Deze legosets kun je huren.
Doen: kleuren, schilderen, breien, haken, legoën, muziek maken, meubels maken, bloemschikken, dansen, zingen, sporten, et cetera. Bekijk ook deze ontspannende hobby’s.
Oefenen met vaardigheden
Spelen zou zelfs een effect hebben op het maken van beslissingen in onverwachte situaties. In een onderzoek naar jonge ratjes die met alleen volwassen ratten opgroeiden, en dus niet konden spelen, kwam naar voren dat die ratjes een slechter ontwikkelde prefrontale cortex hadden. Een hersengebied dat betrokken is bij het maken van beslissingen. Tijdens het spel kunnen we oefenen met vaardigheden die we in de toekomst nodig zonder dat er consequenties aan zitten.
Spelen = geheugentraining
Puzzelen, schaken, bordspellen, quizzen … Niet alleen kinderen leren tijdens het spelen, ditzelfde geldt ook voor volwassenen. Je leert beter nieuwe dingen wanneer je ontspannen bent en plezier hebt. Daarnaast helpt het je creatieve brein te stimuleren en dit boost je probleem oplossingsvermogen. Met uitdagende spellen en puzzels kun je zelfs je geheugen trainen.
Spelen als volwassenen
Welke activiteiten gelden als ‘spelen’ is per persoon verschillend. De één heeft ontzettend veel plezier tijdens een bordspel of een potje volleybal terwijl deze activiteiten voor de ander een grote frustratie kunnen zijn. Hoe ontdek je wat spelen is voor jou? Stel jezelf de volgende vragen.
- Wat deed je als kind graag?
- Speelde je graag alleen of met anderen?
- Bij welke activiteiten vergeet je de tijd?
- Welke activiteiten wil je graag gelijk nog een keer doen als je dit hebt gedaan
Ook interessant: dit doet de overgang met je brein.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.