De wereld is tegenwoordig grotendeels ingesteld op extraverte mensen: dagen bestaan uit overvolle agenda’s, events, borrels, etentjes, enzovoort. Niks mis mee als je ervan houdt om je te omringen met anderen, maar voor introverte mensen slurpt het energie. Wat is het verschil tussen introverte en extraverte mensen? Wat houdt introvert zijn eigenlijk in? En hoe bewaak je je rust als introvert in een extraverte wereld? Gezondnu geeft je tips.
Introvert versus extravert
We kunnen introversie en extraversie het beste uitleggen als een spectrum. Niemand is voor de volle honderd procent introvert of extravert. De meeste mensen zijn ambivert. Afhankelijk van de situatie kun je iets extraverter of introverter zijn. Neig je meer naar de extraverte kant van het spectrum? Dan haal je energie uit het samen zijn met anderen. Ben je meer introvert, dan heb je meer me-time nodig. Wellicht kun je de schijn als introvert goed ophouden, introvertere mensen zijn namelijk niet per definitie verlegen. Misschien vind je veel sociale activiteiten zelfs heel erg leuk. Maar als introvert heb je na sociale interacties tijd nodig om hiervan op te laden. Probeer je je als introvert persoon te gedragen alsof je extravert bent? Dat kan heel vermoeiend voor je zijn. Wat kun je doen om je rust te bewaken als je meer introvert bent?
Zó bewaak je je rust
Blijf jezelf: geef toe aan je introverte zelf. Mee willen komen in de extraverte wereld is zo veel vermoeiender dan accepteren dat je tijd voor zelf nodig hebt. Durf je rust te pakken. Je hoeft niet te extraverter te worden om ‘erbij te horen’.
Blok je agenda: krijg je het al benauwd bij het idee dat je weekend – oftewel, jouw rustmoment – bomvol staat gepland met verjaardagen, borrels en uitjes? Houd je weekenden en avonden vrij om op te laden.
Leer nee zeggen: Zeg ‘nee’ tegen dingen die je veel energie kosten. En onthoud: je hebt geen excuus nodig om te zeggen dat je ergens niet aanwezig zal zijn. Een simpele ‘ik heb tijd voor mezelf nodig’ is meer dan genoeg. Lees ook deze tips om ‘nee’ te leren zeggen.
Maak een energielijstje: Krijg inzicht in wat jou uitput en waar je juist energie van krijgt door lijstjes te maken. Maak een kolom met energiegevers en een met energienemers. De volgende stap? Zeg vaker nee tegen energienemers en onderneem vaker activiteiten van het energiegeverslijstje.
Minder schermtijd: Of beter gezegd, minder met sociale media. Even weg van prikkels, perfecte plaatjes en vergelijkingen met anderen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.