Het liefst staan we graag allemaal zelfverzekerd in het leven. Want eerlijk is eerlijk: met de juiste dosis zelfvertrouwen en met een positief zelfbeeld heb je sneller het gevoel dat je bepaalde onzekerheden een stuk makkelijker aankan. Deze 4 gouden tips helpen je dan ook om beter voor jezelf te zorgen en je eigenwaarde een boost te geven.
Voor veel mensen is het lastig om grenzen te stellen en om nee te zeggen als er een beroep op hen gedaan wordt. Het is voor hen ‘even de kiezen op elkaar’. Dit is een houding waarmee je waardering kunt oogsten bij familie, vrienden en op je werk, maar je ook enorm kan opbreken. Wat als de waardering die je krijgt van anderen bijna van levensbelang is? Wat als je niet meer aanvoelt waar je grenzen liggen of wat goed is voor jou? Dan beland je al snel in een vicieuze cirkel en kun je je eigenwaarde verliezen.
Tips voor meer eigenwaarde
Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel mentaal als fysiek. Daarom is de hamvraag: hoe kun je je eigenwaarde versterken? Psycholoog Mirjam Engelkes heeft een aanpak ontwikkeld die gebaseerd is op verschillende bestaande theorieën en haar eigen waarnemingen en ervaringen. Deze vier inzichten uit het boek Boost je eigenwaarde helpen je om beter voor jezelf te zorgen.
1. Wees lief voor je lichaam
Tegenwoordig vergelijken we elkaar continu op social media en worden we geconfronteerd met onze eigen onzekerheden. Mooie rondingen, sixpacks, volle bossen haren en strakke huidjes.. Het kost veel tijd en energie om aandacht te besteden aan andere lichamen. Misschien vind je jezelf te dik of te dun, te klein of te lang. Dat je te weinig gespierd bent of te kleine of juist te grote borsten hebt. Wat je eigenlijk doet is vechten tegen de realiteit van dit moment. Je denkt te negatief over jezelf en veroordeelt je lichaam.
Belangrijk om te weten is dat het versterken van je eigenwaarde begint met zelfrespect. Naar jezelf en je lijf. Mentale en fysieke gezondheid zijn in dit geval extra belangrijk. Zorg daarom dat je lekker in je vel zit: beweeg voldoende, zorg voor een goede nachtrust, ontspanning en buitenlucht en eet gevarieerd. Wees je ook bewust van wat je lijf allemaal voor je doet. Zonder lichaam was je niet hier. Je lichaam zorgt ervoor dat je leeft en kunt doen wat je doet: eten, genieten, liefhebben. Koester dat!
2. Geef je emoties ruimte
Je eigenwaarde staat in verbinding met emoties. Stop gevoelens en emoties daarom niet weg. Vooral niet die kwetsbare emoties zoals boosheid, angst of verdriet. Op het moment dat ze opkomen zitten ze in de weg. Je hebt er geen zin in of je vindt dat je je niet moet aanstellen, dus stop je het weg. Of het werkt is een ander verhaal.. Een lijf kunnen we namelijk niet onnodig volproppen met emoties. We houden dat wel even vol, maar op een gegeven moment barst de bom. Je krijgt bijvoorbeeld last van fysieke klachten. Hoofd-, rug-, nek- of schouderpijn zijn signalen die je lichaam geeft omdat het te vol zit met emoties. Woedeaanvallen, huilbuien en angst- en paniekklachten wijzen daar ook op. Dus emoties wegstoppen en geen aandacht geven kan een tijdje helpen, maar je betaalt er wel een prijs voor.
3. Denk positief en realistisch
Vaste patronen helpen ons om dingen efficiënt te doen en energie te besparen. Ze maken het leven overzichtelijker. Bovendien houdt ons brein van zekerheid en voorspelbaarheid. Het is gezond, maar je komt ermee in de problemen als je patronen ontwikkelt die niet goed voor je zijn. Als je steeds een weg kiest die je eigenlijk helemaal niet fijn vindt, die niet altijd logisch is, maar onrealistisch en die je niet helpt bij het behalen van je doelen, maar leidt tot fysieke en mentale klachten. Zo kun je jezelf hebben aangeleerd om negatief over jezelf te denken: ik ben dom, ik kan het toch niet, anderen zijn altijd beter. Die negatieve self-talk en ongezonde denkpatronen zijn vaak ontstaan door je opvoeding, je ontwikkeling en je ervaringen.
Geef je gedachten een zwieper en denk vaker:
- Ik ben goed zoals ik ben;
- Ik doe de dingen waar ik mij goed bij voel. Een ander mag daar anders over denken;
- Ik heb goede en minder goede kanten, net als iedereen;
- Ik doe de dingen op mijn manier en dat is oké.
4. Wees bewust van je waarden
Wat vind jij belangrijk in je leven? Als je hierbij stilstaat kun je je afvragen of het leven van nu nog bij je past. Of je relatie, je sociale netwerk en je hobby’s nog bij je horen. Of je studie of werk nog overeenkomt met jouw wensen en doelen. Misschien weet je niet goed wat je wilt, heb je spijt van eerdere keuzes of overweeg je keuzes die ingrijpend zijn voor je relatie of je werk. Dit kan spannend, verwarrend en onzeker zijn. Het is belangrijk om respectvol te blijven naar jezelf en onder ogen te zien waar je tegenaan loopt, waar je last van hebt, wat je anders wilt. En dat je alle emoties die je daarbij ervaart serieus neemt en aandacht geeft. Dus, als jij bewust bent van je waarden, wat jij écht belangrijk vindt in je leven, bewaak je je grenzen beter.
Aan de slag
Psycholoog Mirjam Engelkes ziet in haar praktijk dat achter overbelasting, burn-out, lusteloosheid of somberheid vaak een gebrekkig gevoel van eigenwaarde schuilgaat. Met het boek Boost je eigenwaarde wil ze mensen die dit bij zichzelf herkennen, helpen om hun gevoel van eigenwaarde te versterken. Zo is het uiteindelijk niet meer nodig om over grenzen te gaan, zodat je kunt leven hoe jij wilt. Aan de hand van voorbeelden en makkelijk toe te passen adviezen kun je zelf bepalen waar bij jou de pijnpunten liggen en wat je kunt doen om beter voor jezelf te zorgen.
Dit artikel is in samenwerking met Boom Uitgevers tot stand gekomen.