De klassieke kersttafel staat vaak vol met ongezonde dingen zoals grote hoeveelheden rood vlees, alcohol en zoete lekkernijen. Nou mag je natuurlijk volop genieten van al deze kerstige heerlijkheden, maar als je graag lekker én bewust wil eten zijn er ook genoeg andere opties. Verras je gasten bijvoorbeeld met een gevulde pompoen met couscous en geitenkaas! Hoe je dit maakt, lees je in dit artikel.
Gevulde pompoen met couscous en geitenkaas
Heerlijk zachte pompoen, romige geitenkaas en een heerlijke vulling van paprika en couscous: wat wil je nog meer? Het onderstaande kerstrecept is geschikt voor 4 personen, maar kan makkelijk verdubbeld worden voor grotere groepen. Als jij met dit hoofdgerecht Kerst een gezonde twist wil geven, kan je dat doen met de volgende benodigdheden:
- 2 kleine (biologische) flespompoenen
- 150 gram durum couscous (volkoren)
- 1 eetlepel ras el hanout
- 80 gram gedroogde cranberry’s
- 20 gram bieslook
- 125 gram geitenkaasschijfjes
- 30 gram pecannoten
- 290 gram geroosterde rode paprika inclusief inmaakvocht (in een potje)
- 1 vel bakpapier
Aan de slag
Het maken van dit recept kost ongeveer 90 minuten, maar het is de tijd meer dan waard. Zet in de onderstaande 9 stappen een heerlijk gerecht op tafel waar al je gasten van onder de indruk zullen zijn:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Stap 2: Halveer de pompoenen in de lengte en leg de helften met de snijkant naar boven op de bakplaat. Rooster ze 30-40 minuten in het midden van de oven. Je weet dat de pompoenen gaar zijn als je met een vork gemakkelijk in het vruchtvlees kunt prikken.
Stap 3: Doe de couscous in een schaal en meng er de ras el hanout en cranberry’s door. Schenk er 150 ml kokend water bij, roer door en laat het ongeveer 15 minuten staan.
Stap 4: Laat intussen de geroosterde paprika’s uitlekken boven de nog warme couscous en meng het vocht door de couscous. Snijd de paprika’s in reepjes en meng dit er ook doorheen. Snijd de bieslook fijn en voeg het toe aan het mengsel.
Stap 5: Neem de pompoenhelften uit de oven en laat ze ongeveer 10 minuten afkoelen. Schep eerst de zaden uit de pompoen en gooi deze weg. Schep vervolgens het zacht geworden vruchtvlees met een lepel uit de schil in een hoge maatbeker, maar laat 1 centimeter van de rand in de pompoen zitten.
Stap 6: Voeg 4 geitenkaasschijfjes toe aan de maatbeker. Pureer met een staafmixer. Breng op smaak.
Stap 7: Verdeel de couscous over de uitgeholde pompoenen. Schep op elke gevulde pompoen een flinke schep pompoenpuree. Verkruimel de rest van de geitenkaas en strooi het over de couscous.
Stap 8: Zet de gevulde pompoenhelften nog 10-15 minuten in de oven.
Stap 9: Breek de pecannoten in stukjes en strooi vlak voor het serveren over de gevulde pompoenen en voilà!
Tip: Als je nog pecannoten over hebt, probeer ze dan eens in dit smaakvolle rozemarijnbrood met noten en zaden, een heerlijke toevoeging aan je kerstontbijt.
Wil je tijdens het kerstdiner tijd besparen? Dan kan je dit recept tot 2 dagen van tevoren al bereiden. Bewaar het afgedekt in de koelkast en stop het voor 25 minuten in de oven op 200 graden als je het wil gaan serveren.
Gezond genieten? Kies voor vegetarische kerstgerechten
Wil je deze kerst bewuste keuzes maken? Dan is dit hét recept voor jou. Dit heerlijke hoofdgerecht heeft namelijk maar 416 calorieën per persoon! Gezond genieten hoeft niet ingewikkeld te zijn met zo’n mooi vegetarisch kerstgerecht. Verwen jij je gasten dit jaar ook met gevulde pompoen?
Lees ook: Inspiratie voor je kerstmenu: garnalencocktail met guacamole