Tomaat, ui, spinazie, wortelen, courgette, sla: groentes die vrijwel iedereen kent en die je in bijna iedere supermarkt wel aantreft. Maar wie heeft er wel eens gehoord van Sweet Dumpling, tomatillos of aardpeer? Er bestaat een oneindig scala aan groentes, terwijl de meesten van ons slechts bekend zijn met een klein deel daarvan. Welke (onbekende) vitaminebommen zouden we kunnen toevoegen aan ons dieet? We vragen het aan Marga, ervaringsdeskundige in het telen van bijzondere, vergeten groentes. Ze neemt ons mee in haar enorme moestuin: een walhalla aan speciale groentes, onbekende smaken en verrassende vitamines.
Wat zijn vergeten groentes?
Vergeten groentes zijn groentesoorten die op de achtergrond geraakt zijn en gedurende langere tijd niet of nauwelijks meer geteeld en dus gegeten werden. Dit kan verschillende redenen hebben: sommige groentes zijn bijvoorbeeld niet rendabel genoeg of zijn slecht houdbaar. Dat betekent niet dat deze groentes niet lekker of voedzaam zijn. Sterker nog: vaak hebben ze een hoge voedingswaarde en bijzondere smaken. Perfect om aan je dieet toe te voegen dus!
1. Aardpeer: met deze knol doe je je darmen een lol
De eerste vergeten groente die we in de moestuin van Marga tegen het lijf lopen, is de aardpeer. Die valt ook niet te missen, want de plant is enorm hoog: ongeveer 3 meter! De aardpeer zelf is een knol en groeit dus onder de grond. “Het is best laagdrempelig om de aardpeer zelf te telen, hij gedijt goed in het Nederlandse klimaat en gaat meerdere jaren mee”, vertelt Marga. “Hij is lichtzoet en nootachtig van smaak en je kan hem zowel rauw als gekookt of gebakken eten.” Het grote voordeel van deze knol: zijn prebiotische eigenschappen zijn ontzettend goed voor je darmen!
Tip: als je de ruimte niet hebt voor een 3 meter hoge aardpeer in je achtertuin, maar toch wilt genieten van deze voedzame knol, kan je op zoek gaan naar een lokale boer of bestellen op internet, bijvoorbeeld op Hofweb. De aardpeer zal verkrijgbaar zijn in de winter, na de eerste vorst.
2. Tomatillos: Mexicaanse smaakmakers
Als we verder de tuin inlopen, hangen daar de tomatillos: groene vruchten met een lampionachtig omhulsel (zie foto bovenaan). “De tomatillo komt oorspronkelijk uit Mexico en ik gebruik de vrucht voornamelijk voor Salsa Verde, een pittige, groene, Mexicaanse saus”, zegt Marga. Het is een smaak die we in Nederland eigenlijk helemaal niet kennen, omdat de tomatillo hier (helaas) slecht verkrijgbaar is. Toch is het wel de moeite waard eens te zoeken of de vrucht zelf te verbouwen, want de tomatillo is rijk aan vitamines en mineralen en werd in de traditionele Mexicaanse geneeskunde zelfs ingezet om kwalen als koorts, hoest en maag- en darmklachten te bestrijden. Een bijzondere, gezonde smaakmaker om toe te voegen aan je Mexicaanse gerecht!
3. Sweet Dumpling: zoet én goed
De Sweet Dumpling is niet alleen een feest voor het oog, maar ook voor je smaakpupillen. En nee, het is geen dumpling, maar een pompoen! De prachtige pompoen is wit met donkergroene strepen en zoet van smaak. “Heerlijk om met schil te roosteren in de oven”, aldus Marga. Zoals de naam doet vermoeden, is de pompoen zoeter dan andere pompoenen en daarom zeker het proberen waard. Bovendien is van deze pompoensoort bekend dat hij een hoge antioxiderende werking heeft en een rijke bron van zink en koper is. Marga gaf ons een exemplaar mee om te proberen en we zijn positief verrast! De smaak van deze pompoen is ongekend zoet; stiekem misschien nog wel lekkerder dan de ‘normale’ pompoen, vonden wij. Eet smakelijk!
Tip: de Sweet Dumpling is heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld salie, oregano, tijm, nootmuskaat en/of kaneel. Uit de oven is hij ook fantastisch te combineren met blauwe kaas, linzen en rucola in een salade.
4. Pastinaak, een wit-gele superwortel
Ook pastinaak ontbreekt niet in de bijzondere moestuin. Pastinaak is een echte supergroente: rijk aan vitamine C, vezels en verschillende mineralen. Gelukkig is deze ‘vergeten groente’ inmiddels wat minder vergeten en niet alleen te vinden in Marga’s moestuin, maar steeds vaker ook in de supermarkt. “Pas wel op,” waarschuwt Marga, “het loof van de pastinaak is giftig. Daar had ik een keer bijna pesto van gemaakt.” Wil je weten wat je wél kan maken met deze superwortel? Hier geven we verschillende tips voor het bereiden van pastinaak. Succes!
Nog meer vergeten (super)groentes? Hier lees je over vergeten groentes in november.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Maartje van Aalderen