Uitgekeken op het eeuwenoude AVG’tje? De aardappel hoef je zeker niet aan de kant te schuiven. Of je nu op zoek bent naar comfortfood, een bijgerecht voor een feestelijke maaltijd of gewoon iets nieuws om uit te proberen, aardappelen zijn super veelzijdig. Van knapperige rösti tot zelfgemaakte huzarensalade. Deze recepten hebben aardappel in de hoofdrol en wil je vandaag nog proberen.
Portie aardappelen bij de hand? Aan de slag:
Warme aardappelsalade met zalm
Verzamel de volgende ingrediënten: zalmfilet, kleine (gehalveerde) aardappeltjes met schil, maïskolfjes, verse spinazie, zongedroogde tomaten.
Boen de aardappeltjes schoon en bak ze met een beetje olijfolie in de oven gaar in ongeveer dertig minuten. Bak de zalm twintig minuten mee in de oven en stop de maïskolfjes voor tien minuten in de oven. Mix alle ingrediënten door elkaar in een grote kom en maak je aardappelsalade af met een heerlijke dressing. Meng 4 eetlepels magere of halfvolle yoghurt, 3 eetlepels zoete chilisaus, 2 eetlepels citroensap. Of ga voor één van deze heerlijke dressings.
Klassieke aardappelgratin
Verzamel de volgende ingrediënten: een portie vastkokende aardappelen (Desirée of Nicola), een ui, 100 ml melk, 100 ml kookroom, een eitje, geraspte kaas, bieslook.
Aan de slag: Verwarm de oven voor tot 180°C. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken. Leg laagjes aardappel en ui in een ovenschaal. Klop de melk, kookroom, bieslook, het eitje en de helft van de kaas door elkaar en schenk dit mengsel over de laagjes aardappel en ui. Strooi hier geraspte kaas overheen en bak de schotel 30 minuten met deksel en 15 minuten zonder deksel of tot de aardappelen gaar zijn en de kaas goudgeel is. Eetsmakelijk!
Tajine met zoete aardappel, aubergine en geitenkaas
Wat heb je nodig: knoflook, zoete aardappelen, 2 aubergine, olijfolie, gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad, een blikje tomatenblokjes, 2 bosuitjes, honing, peper, 150 gram geitenkaas
Zo maak je het: Snijd de knoflookteentjes in dunne plakjes. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Was de aubergines, halveer ze in de lengte en snijd beide helften in plakjes. Verhit de olie in een tajineschaal of braadpan en bak de aubergine 3 minuten. Voeg de komijn, koriander en tomaatblokjes met sap toe. Zet de deksel op de tajine of braadpan en laat het gerecht in 30-40 minuten heel zachtjes stoven. Snijd intussen de bosui in ringetjes en verkruimel de geitenkaas. Schep de helft van de bosui door het auberginemengsel. Breng op smaak met de honing en peper en verdeel de rest van de bosui en geitenkaas erover.
Knapperige rösti
Haal een portie aardappelen door een rasp. Doe de geraspte aardappelen in een schone theedoek en knijp het overtollige vocht uit de aardappelrasp. Zo wordt de rösti knapperiger. Meng de geraspte aardappel vervolgens met een fijngesneden ui, een fijngesneden teentje knoflook, twee eetlepels bloem een losgeklopt eitje en een snuf peper en zout. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en schep een flinke eetlepel van het mengsel in de pan per röstirondje.
Zelfgemaakte huzarensalade
Huzarensalade uit de supermarkt? Dat kan een stuk gezonder én lekkerder! Snijd een portie aardappelen in kleine blokjes en kook deze gaar. Kook ondertussen ook twee eitjes. Laat zowel de aardappelblokjes als de eitjes afkoelen in koud water. Snijd een paar augurken, een stuk komkommer, een handjevol zilveruitjes en een appel in kleine blokjes. Voeg deze ingrediënten doe aan de salade en maak het geheel af met een dressing van twee eetlepels mayonaise, drie eetlepels yoghurt, een eetlepel mosterd, verse peterselie en een snuf peper en zout. Simpel, gezond én lekker!
Meer recepten: lees ook dit recept voor de perfecte gebakken aardappelen of lees hier hoe je de perfecte zoete aardappelfriet bakt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.