Eten achter je computer, met de televisie kwetterend op de achtergrond of terwijl je je naar het station haast. In de hap-slik-weg-maatschappij waarin we leven is mindful eten eerder uitzondering dan regel. Wil jij bewuster eten? Maak dan met deze tips een mooi begin.
1. Zet een timer
Elke verandering begint met bewustwording. Zet daarom eens een timer bij een grotere maaltijd om erachter te komen hoe snel je eigenlijk eet. Doe je er ongeveer twintig minuten over? Dan zit je goed. Is jouw bord na tien minuten al rijp voor de afwas? Probeer je tempo dan (iets) te vertragen.
2. Gebruik al je zintuigen om mindful te eten
Oké, oké we geven toe dat het een beetje vreemd voelt om al je zintuigen te gebruiken tijdens het eten. Toch is één van de beste tips om niet mindless, maar mindful te eten. Begin de maaltijd eens met een moment van dankbaarheid. Sta erbij stil dat lang niet iedereen genoeg te eten heeft en bedank de kok voor de tijd en moeite die er in de maaltijd is gestoken. Van het kopen van de ingrediënten tot het bereiden ervan. Leg dan een kleine hap op je lepel of vork en bekijk het goed. Welke kleur heeft het? En wat valt je nog meer op? Ruik eraan en laat de geur tot je doordringen. Stop de hap vervolgens in je mond, kauw langzaam en neem de smaak en structuur in je op. Slik het dan door en herhaal dit riedeltje tot je bord leeg is. Vind je dit te veel gedoe? Focus je dan op één zintuig tijdens een maaltijd. Dan lukt het je al meer mindful te eten.
3. Leg na elke hap je mes, vork of lepel neer
Terwijl we eten zijn we vaak niet bezig met wat we nú eten, maar met wat we straks in ons mond stoppen. Terwijl je kauwt op je broccoli, prik je alvast in het volgende stukje. Je kunt dit voorkomen door na elke hap je mes, vork of lepel even neer te leggen of je bestek naar beneden te brengen. Hoe verder van je mond, hoe beter. Neem pas een volgende hap als de vorige in je maag ligt. En een inkoppertje: voorkom afleiding tijdens de maaltijd. Leg je telefoon weg en zet die televisie uit.
4. Mindful eten? Kauw, kauw, kauw
Vaker kauwen zorgt er niet alleen dat je bewuster eet, het heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Eet je snel, dan hebben je hersenen niet de tijd om het verzadigingshormoon leptine aan te maken. Een kwartier tot twintig minuten na de eerste hap komt dit vrij. Door vaker te kauwen en langzamer te eten, krijg je hersenen wél dit signaaltje. Hierdoor stop je met eten als je vol zit en is de kans kleiner dat je je overeet. Ook voor je spijsvertering is kauwen belangrijk. Hoe vaker je kauwt, hoe makkelijker het is voor je lichaam om je eten te verteren. Hoe vaak je op een hap moet kauwen, zijn de meningen over verdeeld. Lukt het je om de vijftien te halen, dan verdien je al een schouderklopje.
5. Breng je hongersignalen in kaart
Vaak trekken we de koektrommel open zonder dat we écht trek hebben. Soms uit verveling, soms uit gewoonte, soms als beloning en soms om een emotie ‘weg te kauwen’. Wil je meer luisteren naar je lichaam en minder naar je hoofd, dan is het de moeite waard om je hongersignalen eens in kaart te brengen. Wat merk je aan je lichaam als je trek hebt? Misschien voel je je licht in je hoofd, heb je een leeg gevoel in je maag en merk je dat je minder energie hebt. Emotionele signalen om te gaan eten, kunnen zijn dat je je verveelt, verdrietig bent, je eenzaam voelt of gestrest bent. Kun je deze signalen herkennen, dan wordt mindful eten een eitje.
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.