Een lasagne met een romige laag bechamelsaus of een pizza met extra veel kaas. We zijn allemaal bekend met deze Italiaanse toppers. Erg lekker, maar deze gerechten kunnen een stuk gezonder. Hoe? Door te kiezen voor volkoren, sauzen zonder toevoegingen en veel groenten. Met deze recepten geven we een gezonde draai aan de Italiaanse klassiekers.
1. Courgettelasagne met geitenkaas
Dit heb je nodig voor vier personen: twee courgettes, volkoren lasagnebladen, vijfhonderd milliliter tomaten passata, vier verste tomaten, een ui, twee teentjes knoflook, honderd gram 30+ geitenkaas, (verse) basilicum
Zo maak je het: Schaaf met een kaasschaaf of dunschiller plakken van de courgettes. In een grillpan bak je de plakken aan beide kanten. Vet een ovenschaal in en snipper de ui en de knoflook. Bak de ui en knoflook in een hapjespan en voeg de tomaten passata hieraan toe. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg deze toe. Breng de tomatensaus op smaak met peper en (verse) basilicum. Giet een laagje van de tomatensaus in een ingevette ovenschaal. Leg de courgetteplakken hierop en verdeel ongeveer twintig gram geitenkaas hier overheen. Top de eerste laag af met lasagnebladen. Maak deze laagjes tot de ingrediënten op zijn. Eindig met een laag tomatensaus. Top het geheel af met een laagje geitenkaas. Geen fan van geitenkaas? Je kunt ook feta of mozzarella gebruiken. Pas wel op met de hoeveelheid feta, deze kaas zorgt namelijk al snel voor een te hoge zoutinname. Zet de lasagne in de oven voor 30-40 minuten op 200 graden Celcius.
2. Lasagnerolletjes met spinazie
Meer variatie in je lasagnerecepten? Probeer lasagnerolletjes. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Dit heb je nodig: volkoren lasagnebladen, een ui, een teentje knoflook, 500 gram spinazie, 500 gram Hüttenkäse, peper, Italiaanse kruiden, tomaten passata (zonder toegevoegd zoet en suiker).
Zo maak je het: Als eerste snipper je de ui en de knoflook fijn, fruit deze in een laagje olijfolie. Was de spinazie en roerbak dit mee in de pan. Laat het roerbakmengsel goed uitlekken en meng de Hüttenkäse hier doorheen. Breng dit op smaak met peper en Italiaanse kruiden. Doe de helft van de tomaten passata in een ovenschaal. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Hier ga je de lasagnebladen in voorkoken. In ongeveer twee minuten kook je de bladen beetgaar. Leg de lasagnebladen vervolgens op een bord of snijplank, schep hier een lepel van het Hüttenkäse-spinaziemengsel op en rol het blad dicht. Zet de rolletjes rechtop in de ovenschaal. Ga zo door totdat je de ovenschaal gevuld hebt met lasagnerolletjes. Top de rolletjes af met de resterende tomaten passata. Eventueel kun je nog een beetje (30+) kaas over de schotel strooien. Zet de lasagnerolletjes in de oven voor dertig minuten op 200 graden Celcius, totdat de tomatenpassata begint te bubbelen of de kaas goudgeel wordt.
3. Maak je eigen pastasaus boordevol groente
Spaghetti bolognese of penne met witte roomsaus? Lekker, maar er zijn veel meer mogelijkheden voor een heerlijke portie pasta. Ga bijvoorbeeld voor een pastasaus van aubergine of doperwten. Win-win situatie want deze sauzen zitten boordevol groente. Je pasta nog gezonder maken? Kies voor de volkoren variant en je zit altijd goed. Minder zout in je gerecht? Vervang gehakt eens voor peulvruchten, kip of een zoutarme vleesvervanger.
4. Wrappizza
Eerlijk is eerlijk, een écht pizza is het niet. Maar deze wrappizza is zeker het proberen waard. Beleg een volkorenwrap met een laagje tomatensaus en je favoriete pizzabeleg. Denk bijvoorbeeld aan: gegrilde paprika, plakken tomaat, champignons, olijven, broccoli, pesto, kip, mozzarella of tonijn. Ook lekker: maak de pizzabodem zelf van quinoa of groente.
5. Pesto-courgetterolletjes
Lichte trek of zin in een Italiaans borrelhapje? Ga dan voor antipasti. Deze hapjes zijn supergezond. Schaaf dunne plakken van een courgette en gril deze aan beide kanten. Kruid de courgette met peper. Strijk vervolgens een dun laagje pesto over de plakken courgette en rol ze op. Prik de courgetterolletjes samen met een cherrytomaatje en een bolletje mozzarella op een prikker.
Meer gezonde recepten? Houd deze pagina in de gaten om de nieuwste recepten uit te proberen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.