De aubergine wordt nog wel eens onderschat. Van deze paarse groente kun je namelijk heerlijke gerechten maken. Zó kun je de aubergine volop verwerken in je salade, het barbecue menu of in de pastasaus. Wij tippen je zes toffe recepten.
1. Couscous met aubergine, olijven en amandel
Simpel, snel én lekker. Niets is makkelijker dan een couscoussalade. Wat heb je nodig voor vier personen? Twee aubergines, driehonderd gram couscous, verse munt, tien olijven en vijftig gram amandelen. Bereid de couscous in kokend water met een bouillonblokje. Snijd de aubergine in plakken en gril of bak deze in een pan. Halveer de olijven, hak de amandelen fijn en voeg dit samen met de muntblaadjes toe aan de couscous.
2. Linzen-auberginesalade
Verzamel de volgende ingrediënten voor deze heerlijke salade: aubergine, feta, verse munt, (voorgekookte) linzen en cherrytomaten. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en snijd hier vervolgens halve plakken van. Gril deze met een beetje olijfolie in een grillpan. Geen grillpan in huis? Je kunt ook de oven, airfryer of een andere pan gebruiken. Voeg de rest van de ingrediënten toe en je salade is compleet! Let wel op met de hoeveelheid feta. Deze kaas is behoorlijk zout. Zoutarme kaasopties zijn: mozzarella, hüttenkase en sommige geitenkaassoorten. Op de verpakking kun je checken hoeveel zout de kaas bevat. Bij minder dan twee gram zout per honderd gram zit je goed.
3. Auberginebootjes uit de oven
Wat heb je nodig voor vier personen: twee aubergines, een teentje knoflook, zes tomaten, honderd gram geraspte (30+) kaas, tweehonderd gram mager of vegetarisch gehakt (check hier waar je op wil letten bij het kopen van vleesvervangers).
Bereiding: Snijd de aubergines in de lengte door en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Zorgt wel dat er een dikke rand aubergine overblijft. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en bak dit samen met (vega) gehakt en knoflook in een pan. Besprenkel de uitgelepelde aubergines met olijfolie en peper. Snijd de tomaten in kleine blokjes en meng dit met het gehakt-auberginemengsel en schep dit in de uitgeholde aubergines. Top de aubergines af met de geraspte kaas en zet dit 30 tot 40 minuten in de oven op 180 graden Celsius.
4. Auberginespread
Lekker op een stokbroodje, cracker of als dip voor rauwkost. Dit heb je nodig voor een smeuïge auberginespread: twee aubergines, twee teentjes knoflook, twee theelepels tahin (sesampasta), een eetlepel citroensap, twee eetlepels olijfolie, peper, verse peterselie.
Zo maak je het: Verwarm eerst de oven op tweehonderd graden Celsius. Snijd een paar diepe inkepingen in de lengte van de aubergines en laat deze vervolgens ongeveer veertig minuten in de oven garen. Nadat de aubergines zijn afgekoeld ga je deze halveren en het vruchtvlees uit de schil scheppen. In een keukenmachine blend je de aubergine samen met de knoflook, tahin en olijfolie. Breng de spread vervolgens op smaak met het citroensap, peper en peterselie.
5. Mozzarella-auberginetaart
Dit heb je nodig: een aubergine, een teentje knoflook, tweehonderd gram magere kwark, tweehonderd gram volkoren bloem, een bol mozzarella, boter en peper.
Zo baak je de taart: Begin met het voorverwarmen van de oven op tweehonderd graden. Meng de bloem met de kwark tot een deeg. Druk dit vervolgens uit in een taartvorm en bak dit een paar minuten voor. Snijd ondertussen de aubergine en mozzarella in dunne plakken. Pers de knoflook fijn en meng dit met een klontje boter. Smeer dit uit over de bodem. De aubergineplakken leg je hierna als dakpannen op de bodem. Besprenkel dit met olijfolie en beleg de aubergine daarna met de plakken mozzarella. Bestrooi het geheel met peper en oregano en bak de auberginetaart in twintig minuten gaar in de oven.
6. Stoofpotje met aubergine, zoete aardappel en geitenkaas
Stoofpot alleen lekker in de winter? Niet met zomerse ingrediënten. Om met z’n vieren van dit stoofpotje te genieten heb je nodig: twee teentjes knoflook, vijfhonderd gram zoete aardappelen, twee aubergines, olijfolie, komijnzaad, korianderzaad, bosui, een theelepel honing, peper, honderd gram honing.
Zo ga je te werk: Snijd de knoflook in dunne plakjes, was de zoete aardappel en snijd ook deze in plakken. Halveer de aubergine en snijd beide helften in plakken. Bak de knoflook, aardappel en aubergine in een pan met een dikke bodem. Voeg hier komijn, koriander en tomatenblokjes aan toe. Doe de deksel op de pan en laat dit een tijdje op het vuur staan pruttelen. Snijd ondertussen de bosui fijn en verkruimel de geitenkaas. Schep de helft van de bosui door het auberginemengsel. Breng dit op smaak met honing en peper. Verdeel de rest van de bosui er samen met de geitenkaas overheen. Serveer het stoofpotje met zilvervliesrijst of couscous.
Ook lekker: maak deze pastasaus van aubergine of rijg plakken aubergine samen met tomaat en courgette aan een prikker voor op de barbecue.
Eet geen rauwe aubergine
Goed om te weten voor je begint met koken: eet de aubergine nooit rauw. De stof solaline kan je maag- en darmklachten geven. Gelukkig bak, grill of kook je deze stof makkelijk uit de aubergine. Smaakt je aubergine wat bitter? Zout haalt de bittere smaak weg. Let wel op met de hoeveelheid zout die je over de aubergine strooit. Je zit namelijk sneller dan je denkt op je maximale zoutinname per dag. Meer weten over de aubergine? Wij delen 5 geheimen van deze groente.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.