Fris, verkoelend en luchtig. Dat is hoe we onze maaltijden graag zien in de zomer. Dat kan een knapperige sandwich zijn in de middag en een verfrissende salade in de avond. Maar wat zorgt voor een goede start van je dag? Met deze zomerse ontbijtjes zit je áltijd goed.
De zomer is aangebroken en dat was de afgelopen dagen al goed te merken. Naast dat je je dikke truien inwisselt voor luchtige jurkjes, kun je ook je ontbijt een zomerse twist geven. Seizoensgericht eten is namelijk goed voor je portemonnee, je gezondheid en het milieu. Aan de slag dus!
1. Pannenkoekjes van amandelmeel en kwark
Ingrediënten (1 persoon): 1 ei, 40 gram amandelmeel, 2 eetlepels kwark (of yoghurt of cottage cheese), 25 milliliter melk, 1 theelepel kaneel, eventueel een beetje honing en vers fruit om te garneren.
Bereiding: Meng alle ingrediënten in een kom tot een beslag. Voeg wat extra melk toe als het beslag nog te dik is. Bak van het beslag kleine pannenkoekjes. Je bakt ze 2 a 3 minuten aan elke zijde. Pannenkoekjes klaar? Bestrooi ze met wat vers fruit of een beetje honing.
2. Schuimomelet met zomerse groenten
Ingrediënten (1 persoon): 2 eieren, zomerse groenten naar keuze zoals tomaat, spinazie, wortel en ui.
Bereiding: Bak de groenten eerst kort op laag vuur in een pan en voeg vervolgens het eimengsel toe. Een super luchtig schuimomelet maak je door eerst de eidooiers van het eiwit te scheiden. Beide klop je vervolgens afzonderlijk op, om ze daarna in de pan weer voorzichtig door elkaar te spatelen.
3. Volkorentoast met cottage cheese en aardbeien
Ingrediënten (1 persoon): 2 sneetjes volkoren brood naar keuze, 100 gram cottage cheese, 8 verse aardbeien en een snufje peper.
Bereiding: Rooster de sneetjes brood in de broodrooster en laat ze even afkoelen. Besmeer ze vervolgens royaal met de cottage cheese. Snijd alle aardbeien door de helft en verdeel ze over de toast. Bestrooi met een snufje peper en je ontbijt is klaar.
4. Tropische smoothie
Ingrediënten (1 persoon): paar stukjes verse mango, paar stukjes verse ananas, 1 banaan, 1 grote handvol spinazie, handje noten en 160 milliliter koud water.
Bereiding: Stop eerst de mango, ananas en banaan in de blender en voeg als laatst een grote hand spinazie en de noten toe. Voeg vervolgens het water toe. Als de smoothie wat te dik is, kun je er nog wat water aan toevoegen of ijsblokjes voor een extra koude smoothie.
5. Zomerse ontbijtsalade met avocado en zalm
Ingrediënten (2 personen): 1 sinaasappel, 1 avocado, 50 gram ijsbergsla, 100 gram gerookte zalm, 2 eetlepels olijfolie en een sufje peper en zout.
Bereiding: Schil de sinaasappel en avocado en snijd deze in kleine stukjes. Vang het sap van de sinaasappel op. Snijd ook de zalm in kleine stukjes. Verdeel alle ingrediënten over twee borden, leg de sla onderop. Maak de dressing door de sinaasappelsap met de olijfolie, peper en een snufje zout te mengen. Besprenkel deze zomerse dressing over de salade.
6. Frozen yoghurt als ontbijt
Ingrediënten (1 persoon): 125 gram bevroren zomerfruit naar keuze, zoals mango, kiwi, aardbei, framboos en blauwe bessen, 200 gram yoghurt (of kwark of een plantaardige variant), toppings zoals noten, vers fruit en kokosrasp naar keuze.
Bereiding: Stop het bevroren fruit samen met de yoghurt in een blender en meng net zolang totdat het een glad geheel is. Bestrooi de frozen yoghurt met bijvoorbeeld verse aardbeien en een handje noten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.