Druiven uit Zuid-Afrika, bonen uit Kenia en garnalen uit Vietnam. Als jouw eten meer van de wereld gezien heeft dan jijzelf, is het misschien goed om daar eens bij stil te staan. Met deze tips eet jij een flink stuk duurzamer.
Om maar meteen met een hard feit te beginnen: de voedingsindustrie is verantwoordelijk voor bijna 30% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door andere keuzes te maken, kun je dus veel impact hebben. En het leuke is, die keuzes kunnen meteen een culinaire ontdekkingsreis zijn! Door nieuwe recepten uit te proberen en producten te proeven die in je buurt gemaakt worden. Kortom, door te proberen, plukken en proeven! De wereld verbeteren mag ook leuk én lekker zijn!
Tips om duurzamer te eten
- Sta stil bij de weg die jouw voeding aflegt om op jouw bord te belanden. Hoe korter de weg, hoe beter voor het milieu.
- Eet je (bijna) elke dag vlees of vis? Zet voortaan maximaal een à twee keer per week vlees of vis op het menu. Zo verklein je de impact op de natuur, maar hoef je je favoriete gerecht niet helemaal niet missen.
- Koop lokale producten. Op veel plekken zijn inmiddels boodschappendiensten die producten van boeren uit de buurt bij jou thuis bezorgen. Handig!
- Toch vlees? Kies voor vlees van dieren die – liefst dicht bij jouw huis – buiten hebben gelopen. Toch vis? Kies voor duurzame vis via de VISwijzer. Een tool die ontwikkeld is om op een eenvoudige manier te checken of de vis die jij koopt verantwoord en zo diervriendelijk mogelijk is.
- Let op de seizoenen. Aardbeien eten in de winter betekent dat het fruit heel wat kilometers heeft afgelegd of een boel energie verbruikt heeft om te groeien.
- Restjes in de koelkast? Gooi ze niet weg, maar verwerk ze tot een ander gerecht. Met het kookboek Kook je koelkast leeg van Too Good To Go voorkom je dat die halve krop paksoi en dat restje aardappels alsnog in je gft-bak verdwijnen. Nog meer goed nieuws: we mogen van Uitgeverij Lannoo drie exemplaren van deze anti-verspil-bijbel t.w.v. € 22,99 weggeven. Doe mee en maak kans!
- Ga het liefst voor onbewerkte voeding. Bewerkte voeding heeft een grotere ecologische impact dan onbewerkte voeding en is vaak ook een stuk minder gezond.
- En last but nog least: kies als het even kan voor biologische producten.
Inspiratie nodig voor een duurzamer ontbijt, lunch of diner? In het meinummer van Gezondnu delen we lekkere recepten van het klimaatdieet!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.