Avocado is de oogappel op de fruitschaal. Niet gek, want deze vrucht (ja vrucht!) is vezel- en eiwitrijk en een bron van vitaminen. Voor wie avocado als broodbeleg en in guacamole zat is, zijn er nog veel meer verrassende recepten. Wat dacht je van frietjes, soep of ijs? Deze recepten horen in je kookboek!
Avocado komt oorspronkelijk uit Mexico. De naam stamt af van het Spaanse woord ‘abocado’ wat ‘boter uit het bos’ betekent. Een passende naam, want een rijpe avocado is zo zacht als boter. Deze groene vrucht is rijk aan omega-3, wat belangrijk is voor een gezond hart en goede ogen. Daarnaast is het een bron van vitamine B, C en E. Ben je uitgeprakt of uitgesmeerd? Probeer dan deze recepten.
Pannenkoeken
Ingrediënten: avocado, 200 ml karnemelk of plantaardige melk, 2 eieren, 1 tl vanille extract, snufje zout, 100 gram speltmeel, 1 theelepel bakpoeder, olie om in te bakken.
Aan de slag: Meng de avocado, melk, eieren en een snufje zout in de blender of staafmixer. Meng het bakpoeder met het speltmeel en voeg dit aan het mengsel toe. Bak kleine pannenkoeken op niet te hoog vuur. Je kunt de pannenkoeken hartig beleggen, zo eten of met honing.
(bron: eetspiratie.nl)
Groene frietjes
Ingrediënten: avocado, ei, broodkruimels/paneermeel.
Aan de slag: Snijd de avocado in plakken of reepjes en dompel ze voorzichtig in los geklopt ei. Rol ze daarna door gekruid paneermeel of broodkruimels en frituur/bak ze op 175 graden, elke kant twee tot drie minuten. Krokant en gezond!
Op je tosti
Echt een recept kun je dit niet noemen, maar wist je dat avocado ook lekker is op een tosti? Smeer het uit op een boterham en beleg je tosti zoals je wilt.
Op de barbecue
Zelfs op de barbecue doet de avocado het goed, niet alleen in een salade. Schil de avocado en haal de pit eruit. Doe er olijfolie en limoensap overheen. En dan op de grill voor vijf tot zeven minuten. Haal van de grill en doe er nog wat zeezout op.
Crème brûlée van avocado
Ingrediënten: 1 kopje melk, 2 rijpe avocado’s, 2 eetlepels limoensap, ½ kopje suiker.
Aan de slag: Mix de melk en avocado’s tot een romig geheel, één tot twee minuten. Voeg de limoensap toe en mix dit er goed doorheen. Proef even. Smaakt het goed? Lepel het dan uit de keukenmachine in kleine bakjes. Laat het vier uur staan in de koelkast. Net voor het serveren doe je er een klein laagje suiker over. Tot slot flambeer je het laagje suiker met een gasbrander of aansteker. Dat duurt ongeveer een minuut.
In een hamburger
Ingrediënten: (vegetarisch) gehakt, zout, peper, avocado, citroensap (voor twee hamburgers).
Aan de slag: Mix het gehakt, zout, peper in een kom, je kunt meer kruiden toevoegen naar smaak. Mix in een andere schaal de avocado, citroensap, zout en peper. Maak in de hamburger een kuiltje en vul dit met het groene mengsel. Bak het zes tot acht minuten in de pan.
Avocado-ijs
Ingrediënten: 400 ml kokosmelk, 240 ml slagroom, 2 rijpe avocado’s, 2 theelepels limoensap, rasp van 1 limoen, 60 gram suiker, ijsvormpjes.
Aan de slag: Prak de avocado’s en meng met het suiker. Voeg kokosmelk en slagroom toe en meng goed. Doe het limoensap en de rasp van de limoen erbij en roer tot het een mooi romig geheel vormt. Giet het mengsel vervolgens in de ijsvormpjes en zet ze in de vriezer. Steek dit vervolgens aan, zodat de suiker gaat smelten. Houd wel afstand tussen de vlam en het toetje. In minder dan een minuut ontstaat er een korstje.
(bron: culy.nl)
Koude avocado-soep
Ingrediënten: 1 komkommer, 2 avocado’s, 500 ml koude groentebouillon, 125 ml crème fraîche, 2 eetlepels citroensap, paar blaadjes basilicum
Aan de slag: Snijd driekwart van de komkommer in blokjes, de rest in reepjes. Maak van de komkommerblokjes, avocado, groentebouillon en crème fraîche een gladde soep. Gebruik hiervoor een keukenmachine of blender. voeg naar smaak citroensap, zout en peper toe en laat de soep in de koelkast koud worden. Bij het serveren kun je er wat blaadjes basilicum en reepjes komkommer bijleggen.
Tekst: Shirah Ipenburg & Lian van Doorn