Suiker eten is slecht. Wie gezond wil zijn moet niet te veel snoepen. Geen speld tussen te krijgen, toch? Eigenlijk wel. Juist als je zulke vaste denkbeelden in je hoofd hebt zitten, wordt gezond eten steeds lastiger, stellen Henrike Weerstand en Sharon Numan. Zij willen iedereen leren intuïtief te eten, want dan wordt die fitte leefstijl een stuk makkelijker.
Alles kunnen eten wat je wilt en je toch fit voelen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch. En het kan, beloven Henrike en Sharon in hun nieuwste boek Intuïtief eten. Zelfs aan je te buiten gaan aan roze koeken, zien zij geen probleem. Daar stop je toch vanzelf mee als je intuïtief gaat eten, aldus deze dames. Wij vroegen dit duo het hemd van het lijf.
Leren luisteren naar jezelf
Henrike: “Je kunt pas intuïtief eten als je eerst leert luisteren naar jezelf. Je moet leren ontdekken wie je bent en wat jou gelukkig maakt. Pas als je dat weet, kun je jezelf afvragen waarom je eigenlijk eet wat je nu eet. En of datgene wat je nu eet wel bij je past en je helpt om je goed te voelen. In ons boek vind je dus vooral veel oefeningen en inzichten die je helpen om te ontdekken waar jij behoefte aan hebt. Zowel lichamelijk als geestelijk.”
Sharon: “Voor veel mensen – vooral als je vindt dat je wat te zwaar bent of heel vaste ideeën hebt over wat gezond en niet gezond is – is eten haast een vijand geworden, in plaats van iets waar je van geniet en wat je nodig hebt. Er ontstaat een haat-liefdeverhouding met eten. Je bent dan de hele dag bezig met wat je wel en wat je niet van jezelf mag eten, je telt calorieën of belooft jezelf dat als je doordeweeks niet snoept je in het weekend alles mag eten van jezelf.”
Waarom is zo’n relatie met voedsel niet gezond?
Sharon: “Omdat het net zo werkt als met die roze olifant waar je niet aan mag denken. Juist als je probeert afvallen, wil je niet aan eten denken, met als gevolg dat je alleen maar aan eten denkt. De hele dag. Een dieet waarmee je wilt afvallen, is vaak gebaseerd op regels, en na elk dieet dat je volgt, blijven er regels achter in je hoofd. Regels als: van eten na 19.00 uur word je extra dik, van veel water drinken val je af, brood is slecht voor je, en ga zo maar door. Het gevolg is dat je steeds meer verstrikt raakt en verder af komt te staan van je gevoel. Eten wordt alleen nog iets van goed of fout.”
Hoe leer je intuïtief eten?
Henrike: “Bij intuïtief eten gaat het er juist om dat je leert dat je emoties hebt, en dat die er ook mogen zijn. Die emoties geven je leven kleur en kunnen signalen zijn dat er iets mist in je leven, dat je verdriet hebt of onvervulde verlangens waar je iets mee wilt doen. Die emoties hebben dus eigenlijk niets met eten te maken, maar we gebruiken eten wel vaak om ze het zwijgen op te leggen. Als we ons vervelen, gaan we eten, als we ons verdrietig voelen troosten we onszelf met eten. En willen we ons lichaam straffen, dan ontzeggen we onszelf voedsel. Maar ga je echt luisteren naar wat die emoties je willen vertellen en ga je daarmee aan de slag, dan hoef je niet meer naar eten te grijpen om ze het zwijgen op te leggen. Je leert dan alleen te eten wanneer je echt honger hebt.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.