Je herkent het vervelende gevoel vast en zeker: een tintelende tong en een pijnlijk gehemelte nadat je een paar stukjes ananas hebt gegeten. Maar hoe komt dat eigenlijk? En kan je het voorkomen?
Verse ananas zit boordevol bromelaïne. Dit enzym breekt razendsnel eiwitten af. Bijt je in een ananas, dan wordt dit proces direct in gang gezet. Door die afbraak van proteïnen kan je gehemelte, maar ook je tong erg pijnlijk en ruw aanvoelen.
Geneeskrachtige werking
Aha, het prikkende gevoel heeft dus alles te maken met enzymen. Maar heeft bromelaïne alleen maar nadelen? Zeker niet. Hoewel het enzym een vervelende bijwerking heeft, zit het ook vol geneeskrachtige eigenschappen. Zo helpt bromelaïne tegen indigestie. Dit is een storing van de spijsvertering als gevolg van overbelasting van de maag, bijvoorbeeld door te snel, te veel en te vet eten. Daarnaast wordt bromelaïne ook wel gebruikt als supplement en werkt het ontstekingsremmend, pijnstillend en wondhelend.
Ananas verhitten
Zin in een stukje ananas, maar wil je geen tintelende tong? Dan hebben wij dé tip: zorg ervoor dat je de felgele vrucht goed bakt, grilt of kookt. Door de hitte wordt de bromelaïne namelijk afgebroken. Wil je liever een verse ananas? Ook dan is er een oplossing: de meeste bromelaïne bevindt zich namelijk in het midden van de ananas, in de stam. Hoe meer ananas aan de buitenkant, hoe minder enzym. Wil je een tinteltong voorkomen, dan kun je dus beter de stukken eten vlak onder de schil.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.