Het is jouw beurt om je naasten om ver te blazen met een diner tijdens de feestdagen. Hapjes op tafel, een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht én de drankjes niet te vergeten. Al met al kunnen de kosten flink oplopen in de decembermaand. En wat ga je je gasten serveren? Nou, bijvoorbeeld één van deze budgetproof kerstrecepten. Welk recept maak jij deze kerst?
1. Voorgerecht: wortelsoep met sinaasappel en paksoi
Voor 1 liter soep
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 stukje gemberwortel
- 500 gram winterwortel
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 liter bouillon
- 1 perssinaasappel
- zout en peper
- 4 stengels paksoi
Zo ga je te werk: Pel en snipper de knoflook en de ui. Schil de gember en hak ook deze fijn. Schrap de wortels en snijd ze in stukken. Verhit de olie in een pan en fruit de knoflook, ui en gember een paar minuten. Voeg dan de wortels en de bouillon toe, breng dit aan de kook en laat de soep 15 minuten koken. Pers intussen de sinaasappel uit. Pureer de wortel met de staafmixer tot een gladde soep. Voeg het sinaasappelsap en zout en peper naar smaak toe. Warm nog even goed door. Snijd de paksoi in dunne reepjes en roer deze vlak voor het serveren door de soep. Serveer als voorgerecht, lunch of tussendoortje.
2. Voorgerecht: gemarineerde shii-take
Begin met het schoonvegen van de paddestoelen. Hak daarna de knoflook en het sjalotje fijn en fruit ze glazig in olijfolie. Voeg de paddestoelen toe en bak deze even mee. Blus dit af met sojasaus. Hak vervolgens de peterselie fijn en strooi dit over de paddestoelen. Breng het gerecht met zout en peper op smaak en laat dit 1-2 uur marineren. Scheur de basilicumblaadjes in kleine stukjes en strooi ze over de paddestoelen. Serveer dit recept met de kerst als voorgerecht.
3. Hoofdgerecht: Tajine met zoete aardappel, aubergine en geitenkaas
Verras je gasten met dit recept voor een tajine deze kerst. Verzamel de volgende ingrediënten voor deze smaakvolle tajine. Onderstaande ingrediënten zijn voor vier porties.
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram zoete aardappelen
- 2 aubergines
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 2 theelepels gemalen korianderzaad
- 1 blik tomaatblokjes (à 400 gram)
- 2 bosuitjes
- 1 theelepel honing
- versgemalen peper
- 100-150 gram geitenkaas
Aan de slag: Pel de knoflookteentjes en snijd ze in dunne plakjes. Schil dan de aardappelen en snijd deze in plakjes. Was vervolgens de aubergines, halveer ze in de lengte en snijd beide helften in plakjes. Verhit de olie in een tajineschaal of braadpan en bak de aubergine 3 minuten. Voeg dan de komijn, koriander en tomaatblokjes met sap toe. Zet de deksel op de tajine of braadpan en laat het gerecht in 30-40 minuten heel zachtjes stoven. Snijd intussen de bosui in ringetjes en verkruimel de geitenkaas. Schep de helft van de bosui door het auberginemengsel. Breng op smaak met de honing en peper en verdeel de rest van de bosui en geitenkaas erover. Serveer de tajine met zilvervliesrijst of couscous. Enjoy!
4. Hoofdgerecht: broccoli-preitaart
Een lekker recept boordevol groente tijdens de kerst? De broccoli-preitaart is perfect. Vervamel de volgende ingrediënten voor een taart voor ongeveer vier personen.
- 350 gram broccoli
- Een grote prei
- 250 g champignons
- 150 g brie
- 100 g cashewnoten
- 2-3 eieren
- 1 dl melk
- Bladerdeeg
- Paneermeel
- Knoflook
- Zout en peper
Bereiding: Fruit de prei, champignons en een teentje knoflook. Voeg hier zout, peper en cashewnoten aan toe. Kook dan de broccoli en vet ondertussen de ovenschaal in om deze daarna met bladerdeeg te bedekken. Maak een mengsel van de eieren, het paneermeel en de melk. Voeg zout en peper toe. Giet vervolgens de broccoli af en voeg dit toe aan het preimengsel. Dan doe je de brie erbij. Verdeel het geheel vervolgens in de ovenschaal en giet het eimengsel daar overheen. Zet de schotel voor ongeveer 30 minuten in de oven op circa 150 graden, tot het bladerdeeg goudbruin.
5. Nagerecht: peren-amandelcake
Ingrediënten (voor een cake van circa 10 plakken):
- 60 gram kokosolie
- 100 gram medjooldadels
- 2 eetlepels honing
- 2 eieren
- 200 milliliter melk
- rasp van 1 citroen
- 300 gram amandelmeel
- 1 eetlepel bakpoeder
- halve eetlepel kaneel
- snuf zout
- 2 peren
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de cakevorm in. Smelt de kokosolie in een pannetje en meng dit met de ontpitte medjooldadels (en honing. Zet vervolgens de blender erop zodat alles fijngemalen wordt. Pak dan een handmixer erbij (of keukenmachine), voeg de eieren en melk toe en mix door elkaar zodat alles goed met elkaar vermengd is. Rasp de schil van de citroen en voeg dit toe aan de kom, samen met het amandelmeel, kaneel, zout en bakpoeder. Mix vluchtig door elkaar, zodat het beslag luchtig blijft. Schil daarna allebei de peren. De ene peer snijd je in blokjes en meng je door het beslag. Stort het beslag vervolgens in de cakevorm. Snijd daarna de tweede peer in plakjes en leg deze parallel aan elkaar op het beslag. Strooi nog een beetje extra kaneel over het beslag en zet de cakevorm in de oven gedurende 55 minuten. Wanneer de cake afgekoeld is, haal je hem voorzichtig uit de vorm. Tip: om dit recept af te maken serveer je dit deze kerst met een toef slagroom of een bolletje ijs.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.