Stijgt de temperatuur, dan is het tijd voor cold brew koffie. Vaak wordt gedacht dat cold brew koffie minder zuur is en dat mensen die snel last hebben van brandend maagzuur of andere darmklachten baat zouden hebben bij het drinken van koud gezette koffie. Wat is hiervan waar? Is het gezonder om voortaan voor een cold brew bakkie te gaan?
Let op, want cold crew koffie moet je niet verwarren met ijskoffie, dat heet wordt gezet en vervolgens wordt afgekoeld. Cold brew koffie, ook wel koud gebrouwen koffie, maak je door gemalen koffie in koud water te laten trekken. Dit proces duurt zo’n 12 tot 24 uur, je moet dus wel eventjes geduld hebben voor deze kickstart van je dag.
Zuren in je koffie
Cold brew koffie zou gezonder zijn omdat het minder zuur is dan heet gezette koffie. De koffie zou daarom meer geschikt zijn voor mensen die snel last hebben van maagdarmklachten na het drinken van een kopje koffie. Deze studie heeft de zuurtegraad van heet gezette koffie van verschillende koffiebonen vergeleken met de zuurtegraad van koud gezette koffie. De pH-waarden van de verschillende manieren van koffiezetten liggen dicht bij elkaar, waarbij heet gezette koffie nét een tikje zuurder uit de test komt. Wel blijkt er uit het onderzoek dat de koffie van verschillende zetmethoden een andere verhouding van zuren bevat. Heet gezette koffie bevat bijvoorbeeld meer sterkere zuren. Volgens de onderzoekers zou dit verklaart kunnen worden doordat sommige zuren eerder oplossen in heet water dan in koud water.
Wat de invloed hiervan is op je gezondheid is nog onbekend. Heb je weleens last van maagzuur of andere maagdarmklachten na het drinken van koffie? Een kopje cold brew koffie is dan het proberen waard.
Meer of minder antioxidanten?
De hoeveelheid antioxidanten in de koffie staat in verbinding met de hoeveelheid antioxidanten. Heet gezette koffie bevat – naast een grotere hoeveelheid zuren – ook meer antioxidanten dan koud gezette koffie. Het fijne aan antioxidanten? Volgens het Voedingscentrum helpen ze je lichaam met het opruimen van stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen. Zo kunnen ze helpen om ziekten te bestrijden. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine C en vitamine E.
Koele kickstart van je dag
Hoe zit het met het cafeïnegehalte in koud gezette koffie? Onderzoekers van deze studie ontdekten dat cold brew koffie een hoger gehalte aan cafeïne bevat. Het cafeïnegehalte van cold brew koffie is sterk afhankelijk van het brouwproces. Hoe langer het brouwproces, hoe meer cafeïne. Deze shot aan cafeïne in combinatie met het verkoelende effect van dit frisse drankje kan een écht kickstart aan je dag geven. Zoals we eerder schreven kan cafeïne een positieve invloed hebben op je concentratie vermogen en op je geheugen.
Wel of geen cold brew?
Wat kunnen we hieruit concluderen? Cold brew koffie heeft dus voor- en nadelen ten opzichte van heet gezette koffie, hoewel de verschillen minimaal zijn. Drink je graag cold brew en voel je je hier goed bij? Blijf dit dan vooral doen. Maar om de gezondheidswinst hoef je je warme bakkie pleur niet te laten staan.
Benieuwd of je je kopje koffie beter voor of na het ontbijt kunt drinken? Zó (on)gezond is het drinken van koffie op een lege maag. En wat je kunt doen met het koffieprut nadat je je heerlijke bakkie op hebt gedronken? Met dit simpele stappenplan maak je een scrub van koffiedik.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.