Wat hebben lasagne, curry en stoofpotten gemeen? Juist, ze zijn het ultieme comfortfood. Een dampend bord voeding vol smaak. Heerlijk! Wat hebben deze maaltijden nog meer gemeen? Ze geven een nostalgisch gevoel en hebben een hoog caloriegehalte. Hoewel de calorieën in comfortfood soms ook uit gezonde vetten of eiwitten komen, maken sauzen en kruidenmixen comfortfoodgerechten soms een stuk minder gezond. Deze gezonde comfortfoodgerechten wil je proberen.
1. Lasagne met hüttenkäse en spinazie
Dit heb je nodig: ui, knoflook, 400 gram spinazie, paprika, volkoren lasagnebladen, 400 gram hüttenkäse, een pakje tomatenpassata, een bol mozzarella, peper en zout.
Zo maak je het: Snipper een ui en snij een teentje knoflook fijn. Snijd een paprika in kleine stukjes en bak dit samen met de ui en de knoflook even aan. Laat hier beetje bij beetje de spinazie bij inslinken. Zodra alle spinazie is geslonken zet je het vuur uit en mix je hier de hüttenkäse en een snuf peper en zout doorheen. Vet een ovenschaal in en bouw de lasagne in lagen van tomatenpassata, lasagnebladen, spinazie-hüttenkäsemix, tomatenpassata, enzovoorts. Eindig met tomatenpassata en verdeel hier de mozzarella overheen. Bak de lasagne in ongeveer 40 minuten op 180 graden gaar.
2. Pompoenquiche met groene curry
Dit heb je nodig: filodeeg, flespompoen, paprika, 1 rode ui, 3 eieren, 100 ml kookroom, 1 groene Spaanse peper, stukje verse gember, verse koriander, olijfolie, zout en peper.
Zo maak je het: Vet als eerst een bakvorm in en leg daarin drie laagjes filodeeg. Bak deze in enkele minuten krokant in de oven op 180 graden Celsius. Verwijder de schil van de pompoen en snijd hem in kleine blokjes. Maak ook de paprika en ui schoon en snijd deze fijn. Roerbak de groenten in een drupje olijfolie beetgaar. Maak intussen de curry van een fijngesneden groene peper, geraspte gember, koriander en een scheut olijfolie. Gebruik hiervoor een vijzel of een staafmixer. Meng de curry door de groenten. Kluts de eieren met de kookroom en zout. Schep de groenten in de bakvorm, schenk het eimengsel erover en druk de groenten zacht aan. Bak de quiche in drie kwartier af op 180 graden.
3. Chili sin carne soep
Nodig voor 4 personen: 2 rode uien , paprika, 2 jalapeño pepers, knoflook, olijfolie, gemalen komijn, gedroogde oregano, pimentón, kidneybonen in blik, groentebouillon, 400 g tomatenblokjes in blik, 2 el tomatenpuree, verse koriander, 200 g zure room, 100 g geraspte cheddar, cayennepeper, zout.
Zo maak je het: Soep kan niet in het lijstje met comfortfood ontbreken. Hak als eerst de uien, paprika, pepers (met pitjes!) en knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de groenten. Voeg de komijn, oregano en pimentón toe en fruit nog een minuut. Voeg de uitgelekte kidneybonen, de groentebouillon, tomatenblokjes en -puree toe. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur lager, doe een deksel op de pan. Laat de soep pruttelen tot de bonen zacht zijn. Pureer de soep daarna en voeg eventueel een scheutje water toe tot de soep de gewenste dikte bereikt (de soep mag redelijk dik zijn). Hak de koriander fijn en roer deze – samen met de zure room – door de soep. Verdeel over vier kommen. Rasp er cheddar kaas over. Dip tortillachips, stukjes brood of gebakken pitabroodjes in de soep.
4. Tiramisu van kwark
Dit heb je nodig: 4 kopjes espresso, 200 gram mascarpone, een sinaasappel, 100 milliliter slagroom, 4 eetlepels suiker, 500 gram magere kwark, een mango, 12 lange vingers, 2 eetlepels cacao, eventueel likeur.
Zo maak je het: Begin met het zetten van vier kopjes sterke koffie en laat deze afkoelen. Doe door de koffie eventueel een klein scheutje likeur. Roer vervolgens de mascarpone los in een kom en meng hier de kwark door. Was de sinaasappel, rasp de schil en roer deze er doorheen. Klop dan in een andere kom de slagroom luchtig met de suiker. Spatel voorzichtig de helft van de slagroom door het mengsel van kwark en mascarpone. Als dat gemengd is, mag de rest er ook bij. Houd het luchtig! Schil de mango, snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Verdeel laagje voor laagje alle ingrediënten over de schaal. Dip de lange vingers eerst kort in de koffie voordat je ze in een schaal legt. Behalve het bovenste laagje, die blijven dan lekker knapperig. Zet de tiramisu een uur in de koelkast en garneer vlak voor het serveren met een snufje cacao. Ultiem comfortfood!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.