Als gezonde snack, in je smoothie of door je salade. Bleekselderij is hip. Ook wij zijn fan, want deze lichtgroene stengels zijn lekker veelzijdig en zitten bomvol gezonde stoffen. En ze kennen nog veel meer geheimen. Dit zijn er vijf.
Geheim 1: Hoe steviger, hoe verser
Ga altijd voor vers. Verse bleekselderij voelt stevig aan, ruikt fris en heeft heldergroene bladeren. Kijk daarom altijd goed hoe de stengels eruit zien. Hoe slapper, hoe minder voedingsstoffen. Dat is zonde, want deze groente is rijk aan kalium, vitamine C en bèta-caroteen. Was selderij niet zolang je het nog niet gaat bereiden, want daardoor gaat het sneller rotten. Droge selderij kun je het beste in papier wikkelen en in de koelkast leggen. Dan kun je het maximaal vijf tot zeven dagen bewaren. Invriezen raden we niet aan. Daar wordt deze groente slap en zompig van.
Geheim 2: De bijzondere smaak komt door phthaliden
Smaken verschillen, maar bleekselderij heeft een bijzondere smaak en geur. Sommigen vinden de stengels naar zeep smaken, net als bij koriander. De geur wordt in ieder geval veroorzaakt door actieve organische stoffen die phthaliden heten. Deze stoffen zouden een bloeddrukverlagende werking hebben, omdat het de spieren en aderen doen ontspannen. Bloed kan daardoor makkelijker stromen.
Geheim 3: Bleekselderij is de smaakmaker in bouillon
Bleekselderij werd hip omdat we er sapjes van gingen maken. Maar deze veelzijdige groente is meer waard dan dat, vinden wij. Je kan het stomen, koken of rauw dippen in je zelfgemaakte dipsaus. De zachte, maar kruidige en bittere smaak van de blaadjes en stengels kunnen zelfs perfect gebruikt worden om een bouillon of soep mee te kruiden. Bijvoorbeeld een runderbouillon of linzensoep. Zout toevoegen is dan niet meer nodig. Combineer bleekselderij ook eens met kaas, bijvoorbeeld in een ovengerecht. Een gouden combinatie. Tip: kun je er geen genoeg van krijgen? Bleekselderij kun je recyclen. Plant het stronkje in een laagje water en er zal een nieuwe gaan groeien.
Geheim 4: Goed voor de slanke lijn
Van dit groene krachtvoer kun je gerust blijven snoepen. Zelfs in films zien we regelmatig iemand aan zo’n stengel knabbelen. Dat is niet voor niets, want een grote steel bleekselderij bevat maar 10 calorieën. Ideaal als je aan het afvallen bent en snakt naar iets ongezonds. Bleekselderij heeft ook als voordeel dat het een lage glycemische index heeft. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en is de kans dat je last krijgt van snackattacks kleiner.
Geheim 5: Bleekselderij werd ingezet bij hart- en vaatziekten
Bleekselderij is ontstaan omdat de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen hem doorkweekten uit gewone sellerie. Koken met bleekselderij deed nog niemand. In de Chinese, traditionele geneeskunde werden de stronken gebruikt als medicijn tegen hart- en vaatziekten. Bleekselderij staat namelijk bekend als natuurlijke bloedverdunner. Later kwam daar verandering in, toen bleekselderij toegevoegd werd aan klassieke gerechten zoals de pasta bolognese. Tot aan de achttiende eeuw werd bleekselderij niet eens rauw gegeten.