Margarine, kerriepoeder of paella. Wat is de overeenkomst tussen deze drie producten? Ze worden gekleurd met geelwortel, beter bekend als kurkuma. Wij delen vijf geheimen over deze specerij.
Geheim 1: Gember en kurkuma zijn familie
Kurkuma komt van de tropische plant curcuma longa. Een plant die vooral groeit in India, Thailand, Maleisië en andere Aziatische landen. De wortel is oranje en ziet eruit als een stronkje gember. Dat is niet vreemd, want deze twee specerijen zijn familie.
Geheim 2: Geelwortel is hetzelfde
Het felgekleurde specerij kent allerlei pseudoniemen. Van koenjit en geelwortel tot koenier en turmeric. De gedroogde variant staat ook geregistreerd als E-nummer E100. En wist je dat kerrie ook deels bestaat uit geelwortel, aangevuld met een mix van kruiden als koriander, fenegriek en komijn?
Geheim 3: Verse kurkuma heeft een sterkere smaak
Kurkuma is bekend als het oranje-gele poeder, maar je kunt het ook vers kopen. Het ziet eruit als gember, maar dan iets fijner van structuur. Je kunt kurkuma net als gember schillen en vervolgens in plakjes of geraspt aan gerechten toevoegen. De smaak van de verse wortel is een stuk sterker dan die van de gedroogde. Zo is thee van verse kurkuma heerlijk: voeg wat schijfjes van deze specerij toe aan je thee of rasp een deel van de wortel en doe het in een zeefje. Mix eventueel met citroen en zwarte peper.
Geheim 4: De wortel blijft op z’n best in de koelkast
Verse kurkuma kun je het beste in de koelkast bewaren. Als je dit in een luchtdichte verpakking bewaart, blijft het zo’n twee weken goed. Wil je er langer van genieten? Vries het dan in. De gedroogde variant kun je maximaal een jaar bewaren. Eet het specerij overigens niet rauw, dan is het giftig.
Geheim 5: Het specerij geeft tofu een lekkere smaak
Kurkuma doet het fantastisch in Indiase gerechten, zoals een curry. Maar wist je dat geelwortel ook het geheime ingrediënt is om tofu op smaak te brengen? Maak bijvoorbeeld eens een ontbijtje met scrambled tofu en kurkuma.