Witte chocolade zien we vaak als het buitenbeentje van de chocoladefamilie. Het mist die kenmerkende bruine chocoladekleur, maar het heeft wel een aantal verborgen geheimen die je waarschijnlijk nog niet kende. Dit wil je weten over de zoete lekkernij.
1. Geen echte chocolade
Ja, je leest het goed! Witte chocolade wordt vaak niet als ‘echte’ chocolade beschouwd. Waarom niet? Omdat het geen cacaomassa bevat, het belangrijkste ingrediënt dat melk- en pure chocolade hun karakteristieke smaak en kleur geeft. Witte chocolade bestaat voornamelijk uit cacaoboter, suiker en melkpoeder. Dus, technisch gezien, is het zoete hapje meer een cacaobotersnoepje dan chocolade.
2. Smelt bij een lagere temperatuur
Een van de leuke eigenschappen van witte chocolade is dat het smelt bij een lagere temperatuur dan andere chocoladesoorten. Dit betekent dat het gemakkelijker te verwerken is in recepten waarbij je wilt dat de lekkernij smelt in je mond of op je dessert.
3. Bevat geen cafeïne
Als je cafeïne wilt vermijden, maar nog steeds wilt genieten van een heerlijke zoete reep, dan is witte chocolade jouw vriend. In tegenstelling tot melk- en pure chocolade, bevat witte chocolade geen cafeïne. Dus als je ‘s avonds een zoete traktatie wilt zonder je zorgen te maken over slapeloosheid, is witte chocolade de perfecte keuze.
4. Makkelijk te kleuren en aromatiseren
Witte chocolade is net als een blanco canvas: het kan gemakkelijk worden gekleurd en gearomatiseerd om aan te passen aan verschillende smaken en gelegenheden. Voeg wat kleurstof toe om feestelijke traktaties te maken. Denk aan rode chocolade met kerst roze of blauwe chocolade voor een babyshower of oranje chocolade tijdens een WK-wedstrijd. Ook leuk: je kan ook extracten zoals vanille, citroen of munt in witte chocolade mengen om je eigen unieke smaakcombinaties te creëren. Kortom, genoeg te experimenteren.
5. Bijzondere geschiedenis
Wat is de oorsprong eigenlijk van witte chocolade? Niemand kan het echt zeggen. Volgens chocoladegroothandel van den Dender werd chocolade (puur) pas in 1847 in reepvorm verkocht. Daarna duurde het tot 1875 dat melkchocolade werd gemaakt door melkpoeder in het recept te verwerken. Bij eerdere pogingen om melkchocolade te maken, werd melkroom gebruikt, maar dat werkte niet. In de 20e eeuw doken er plots wereldwijd geruchten op over witte lekkernij, maar er werden op geen enkele markt actief repen verkocht. In een paar Zwitserse recepten die in de jaren 1860 ontstonden, wordt witte chocolade vermeld. Dit bevestigt dat sommigen het al minstens 70 jaar kenden voordat hij ooit commercieel werd verkocht. Deze recepten waren alleen nog niet ontworpen voor repen. In plaats daarvan werden ze gemengd met room of melk om een karamelachtig snoepje te maken, of hard gemaakt tot een snoepje.
1936 bracht Nestlé als eerste de witte chocoladerepen op de markt. Maar het zoete hapje bestond dus eigenlijk al veel eerder. Wereldwijd werd het snoepgoed ergens tijdens de Eerste Wereldoorlog ontdekt, toen Amerikaanse soldaten verhalen vertelden over vreemde witte chocolade in Europa.
Ook interessant
Niet alleen chocolade kent veel geheimen, ook appels, mosselen, bananen en peren zijn interessanter dan je in eerste instantie denkt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.