Fruit is een heerlijke en gezonde snack, boordevol vitamines, mineralen en voedingsvezels. Maar terwijl het eten van fruit over het algemeen goed is voor je gezondheid, zijn er bepaalde fruitpitjes die je beter kunt vermijden. Wij vertellen je welke fruitpitjes je beter niet kunt eten en waarom.
Grote kans dat jij bij het oppeuzelen van een stukje fruit ook een paar pitjes inslikt. Geen zorgen, volgens het Voedingscentrum kun je veel fruitpitten gewoon eten, zoals de pitjes van druiven, kiwi en meloen. Hoewel de meeste fruitpitjes veilig zijn om te consumeren, zijn er enkele uitzonderingen.
Plantengiffen in fruitpitten
Bij appels, kersen, perziken, pruimen en abrikozen is dat namelijk een ander verhaal. De pitjes van deze vruchten bevatten namelijk plantengiffen die in je lichaam worden omgezet in blauwzuur en dat is een giftige stof, aldus het Voedingscentrum. ”Als er veel van deze stoffen vrijkomen in je lichaam, krijg je klachten als; versnelde ademhaling, hoofdpijn en draaierigheid. Slik je nou een appelpitje door, dan poep je ‘m na een paar uur gewoon weer eruit. Kauw je erop? Dan komen de stoffen sneller vrij. Doe dat liever niet, maar gebeurt het toch een keer, dan is dat ook niet direct een groot probleem. Pas als je een grote hoeveel gaat vermalen in een blender om het daarna op te eten, dan kan dat wel gevaarlijk zijn.”
Ook meldt het Voedingscentrum dat er verhalen rond gaan dat het eten van (de inhoud van) een abrikozenpit zou helpen tegen kanker. ”Dat is niet zo. Sterker nog: het eten van een abrikozenpit is levensgevaarlijk. Deze pitten zitten vol gevaarlijke stoffen, o.a. amygdaline, die een hartaanval kunnen veroorzaken. Het eten van één abrikozenpit kan al gevaarlijk zijn. Houd het dus lekker bij de vrucht zelf.”
Smul je wel eens van een ananas en krijg je daarna last van een prikkende tong of gehemelte? Je bent niet de enige en dit heeft een oorzaak. Dit is de reden waarom je tong prikt na het eten van ananas.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.