Gaat de herfst van start, dan kun je natuurlijk gaan voor een kop thee, koffie of chocolademelk, maar we snappen dat je op soms ook toe bent aan meer variatie. Wij geven de klassiekers een twist.
Af en toe heb je gewoon zin om jezelf te verwennen met een speciaal bereid drankje. Je kunt natuurlijk naar het lokale cafeetje gaan voor een peperdure pumpkin spiced latte, maar wist je dat je dit – en nog vier andere populaire herfstdrankjes – helemaal zelf kunt maken?
1. Kruidige chocolademelk
De basis van een klassieke chocolademelk is melk, suiker en cacaopoeder. Voor twee flinke mokken van dit heerlijke drankje giet je een halve liter melk (of een plantaardig alternatief) in een pannetje. Voeg vanille-extract, twee eetlepels cacaopoeder en twee eetlepels suiker of agavesiroop toe. Je kunt de suiker ook vervangen door zoetstof. Verwarm de melk op het vuur zonder het te laten koken. Mix het geheel ondertussen goed door elkaar om klontjes te voorkomen. Geef je chocolademelk een herfstige twist door koek- en speculaaskruiden toe te voegen. Pompoenliefhebbers kunnen twee eetlepels pompoenpuree toevoegen aan het drankje. Tip: giet dit herfstdrankje dan wel door een zeef in een mok om stukjes pompoen in je drankje te voorkomen.
2. Witte chocolademelk met matcha
Verwarm een halve liter melk en laat hier dertig gram witte chocolade in smelten. Voeg één eetlepel matchapoeder toe en roer dit goed door elkaar zodat er geen klontjes ontstaan. Schenk de melk in een glas en maak je drankje af met opgeschuimde melk. Gek op kokos? Je kunt je witte chocolademelk nog specialer maken door kokosmelk te gebruiken om een bountysmaak te creëren.
3. Pompoen-latte
Zeg je herfst dan zeg je pompoen. In het najaar zien we dit herfstdrankje bij elk koffietentje op de kaart staan. Het proberen waard dus! Pompoenpuree kun je kant-en-klaar kopen bij de supermarkt maar je maakt het heel makkelijk zelf door pompoenblokjes te koken en vervolgens te pureren. Verwarm een halve liter melk samen met vier eetlepels pompoenpuree en een eetlepel suiker in een pannetje. Voeg hier een kruidenmengsel van kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel aan toe en roer dit goed door elkaar. Haal het pannetje van het vuur voordat het kookt. Roer er daarna een espresso en een theelepel vanille-extract doorheen en giet het mengsel in een groot glas. Top het geheel vervolgens af met opgeschuimde melk en strooi hier wat kaneel overheen.
4. Hazelnoot-mokka
Ook de hazelnoot-mokka is een populair herfstdrankje dat vaak voor veel geld over de toonbank gaat. Hoe maak je deze favoriet zelf? Verwarm een halve liter melk op het vuur zonder het te laten koken. Voeg vier shotjes espresso, hazelnootsiroop en chocoladesiroop toe en mix dit goed door elkaar tot je een dik mengsel hebt. Giet de drank in een grote mok en maak het af met opgeschuimde melk en strooi hier wat cacaopoeder overheen.
5. Verse sinaasappelthee
Deze verse thee ruikt, smaakt én ziet er uit als een echt herfstfeestje. Snijd een aantal dunne plakjes van een vers stronkje gember af. Doe dit samen met een paar sinaasappelpartjes en drie of vier kruidnagels in een glas. Schenk hier heet water overheen en je hebt een heerlijk verse sinaasappelthee.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels