Het schap van de vleesvervangers is de afgelopen jaren flink gegroeid. Fijn, want dit maakt minder vlees eten een stuk makkelijker én lekkerder. Maar veel vleesvervangers zijn niet zo gezond als dat ze lijken. Zo bevatten veel vegetarische burgers en plantaardige worstjes verzadigde vetten, suikers en vooral veel zout. Wij maken het kiezen iets makkelijker en tippen je een aantal vleesvervangers die – wat zout betreft – binnen de richtlijnen van het Voedingscentrum passen.
Goed om te weten: dit betekent niet dat deze vleesvervangers direct de gezondste keuze zijn. Onderstaande opties kunnen alsnog te veel verzadigde vetten, toegevoegde suikers of te weinig goede voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamine B12 bevatten.
Vlees vervangen met minder zout
De richtlijn van het Voedingscentrum voor de hoeveelheid zout in vleesvervangers is maximaal 450mg natrium per 100 gram. Dit staat gelijk aan 1,1 gram zout per 100 gram. Om het je iets makkelijker te maken sommen we een aantal vleesvervangers op die daaraan voldoen.
Garden Gourment Sensational Burger: deze burger bevat 0.74 g zout per 100 gram. Ook zitten er ruim voldoende eiwitten in de burger. Is deze burger daarmee de beste keuze? Helaas, de burger bevat te veel verzadigde vetten en voldoet niet aan de richtlijnen wat betreft ijzer, vitamine B12 en vitamine B1.
Beyond Meat burger: deze populaire burger is haast niet te onderscheiden van een echte burger. Maar hoe gezond is deze burger? Hoewel deze burger weinig zout (0.75 g per 100 gram) en voldoende eiwitten bevat, zit er ook te veel verzadigd vet in de burger en voldoet de vleesvervanger niet aan de ijzer, vitamine B12 en vitamine B1 richtlijnen.
Jumbo Vegan Kip krokant Schnitzel: deze vegetarische kipschnitzel van de Jumbo bevat – ondanks dat de benaming krokante schnitzel anders doet vermoeden – weinig zout. Namelijk 0.96 g per 100 gram. Daarnaast voldoet de schnitzel ook aan de meeste andere richtlijnen voor vleesvervangers. Het enige minpuntje: er zitten toegevoegde suikers in de schnitzel.
Like Meat Chicken Bites: De Like Chicken Bites van Like Meat bevatten 0.9 gram zout per 100 gram. Verder zitten er in de kipstukjes nagenoeg geen verzadigde vetzuren en toegevoegde suikers én bevat dit product ruimvoldoende eiwitten. Het enige nadeel? De vitamine B1, vitamine B12 en het ijzer ontbreken.
AH Vegan veldbonen gehakt: dit vegetarische gehakt van de Albert Heijn voldoet met 1,08 gram zout per 100 gram aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dit gehakt gehakt bevat vitamine B1, vitamine B12 en ijzer en voldoende eiwitten. Per 100 gram bevat het product 2,3 gram verzadigde vetten en geen toegevoegde suikers. Daarmee voldoet dit product aan alle eisen.
Zelf je burger keuren?
Naast dit handige lijstje met vleesvervangers die weinig zout bevatten is het nóg handiger om zelf je vleesvervangers te checken. Hoe doe je dat? Kijk op de achterkant van de verpakking en check of de vleesvervanger voldoet aan de volgende richtlijnen:
- Geen toegevoegde suikers (check dit artikel om te lezen hoe je toegevoegde suikers spot op een etiket)
- Maximaal 2,9g verzadigd vet per 100g
- Minimaal 0,8mg ijzer per 100g
- Minimaal 0,06mg vitamine B1 per 100g
- Minimaal 0,24mcg vitamine B12 per 100g
- Maximaal 1,1 gram zout per 100g
- Minimaal 20 energieprocent eiwit
Rekenen met eiwitten
Hoe bereken je het aantal energieprocent eiwit? Neem het aantal eiwitten per 100 gram en vermenigvuldig dit met 4 (1 gram eiwit bevat 4 calorieën). Het getal wat daar uit komt moet minimaal 20% zijn van het totaal aantal calorieën per 100 gram. Bijvoorbeeld: stel een burger bevat 120 calorieën per 100 gram en 10 gram eiwitten. Dan bevat de burger dus 40 calorieën aan eiwit (10 maal 4). Omgerekend is dat dus 33% energieprocent aan eiwitten (40 delen door 120 maal 100%).
Liever koken zonder vleesvervangers? In dit artikel tippen we je een aantal heerlijke vegetarische recepten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.